Keadaan Terkini! Masih Kekal Bertudung, Bekas Permaisuri Agong Selesa ‘Meny4mar’ Dalam Kalangan Rakyat Jelata

Pernah bergelar Raja Permaisuri Agong, Selesa‘Meny4mar’ Diri Dalam Kalangan Rakyat Jelata, wanita ini kini betah menjalani kehidupan sebagai seorang wanita “single” yang berdikari.

Merentas jangka masa 15 tahun, kini Permaisuri Siti Aishah Abdul Rahman selesa “meny4mar” diri dalam kalangan rakyat jelata.

Pernah bergelar Raja Permaisuri Agong, wanita itu kini betah menjalani kehidupan sebagai seorang wanita “single” yang berdikari, jauh daripada teduhan payung kuning dan kawalan pagar istana, lapor Bernama.

Mengatasi khabar angin melalui doa

Oh! Khabar angin tentang saya pergi ke luar negara … ia datang sebagai satu masalah besar kepada saya. Tetapi pada penghujung hari, kebenaran akan keluar. Tuhan tahu kebenaran. Saya telah berada di Malaysia dan tidak pernah berada di luar negara sejak Raja mangkat.

Saya ingin menegaskan – Saya belum berada di luar negara. Cubaan berniat jahat itu sakit … itu perasaan semula jadi. Reaksi normal apabila anda mendengar khabar angin. Anda akan terluka. Saya fikir saya harus menyatakan yang ini berkata

Masih Kekal Bertudung. Bekas Permaisuri Agong Selesa ‘Menyamar’ Dalam Kalangan Rakyat Jelata Dan Menangkis Khabar Angin Ini

‘Kata-kata gagak boleh melukai sedalam mana-mana pedang. Tetapi dengan kata-kata yang bijak ia dapat sembuh ‘.

Ini adalah makna yang mendalam. Perkahwinan yang dibuat di syurga Ia tidak seperti Cinderella. Saya diperkenalkan kepada Almarhum melalui guru agama saya. Guru agama saya menjadi guru agama ibu saya. Almarhum sedang mencari isteri, saya terpilih.

Saya perlu menerimanya sebagai nasib saya. Sesungguhnya, ia seperti perkahwinan yang dibuat di syurga. Mereka pergi melalui ibu saya.

Kisah dongeng menjadi kenyataan

Saya fikir kebanyakan gadis di seluruh dunia, bermimpi untuk menjadi seorang ratu. Sebagai seorang gadis muda, ketika saya membesar menonton filem Disney, membaca buku tentang dongeng, dan kegembiraan tentang menjadi seorang ratu, hidup bahagia selama-lamanya.

Cerita-cerita klasik seperti Cinderella, Sleeping Beauty mempunyai pengaruh pada saya. Sebagai seorang ratu seumur hidup, saya terpaksa mematuhi protokol, belajar tentang etika, memperkuatkan kemahiran sosial saya, dan sentiasa mengemaskini pengetahuan saya.

Ratu hati

Dalam hati saya, saya masih Ratu Hati. Saya mula menjadi orang biasa dan saya kini orang biasa lagi. Ia tidak menjadi masalah bagi saya kerana saya bersama keluarga saya. Saya menjadi Ratu yang terpilih untuk berkhidmat di Malaysia dan mewakili Malaysia. Tetapi pada masa yang sama saya menghormati semua wanita di dunia.

Permaisuri Siti Aishah, 45, tidak segan memberitahu wartawan beliau memandu kereta sendiri ke majlis perasmian Projek Wakaf Telekung Siti Aishah di sebuah hotel di sini pada 26 Mei lepas.

“Hari ini saya datang sini saya ‘drive’ sendiri. Saya jadi ‘driver’ pula kepada ibu saya,” katanya. Permaisuri Siti Aishah ialah wanita termuda pernah diangkat sebagai Permaisuri Agong iaitu pada usia 28 tahun pada 26 April 1999.

Permaisuri kepada Almarhum Sultan Selangor Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yang mangkat pada 2001 itu turut memecah tradisi sebagai Permaisuri Agong pertama membawa imej bertudung. Sebelum ini baginda pernah menjadi penghias muka depan bagi majalah Wanita Edisi Julai 2013 dan Majalah Nona Edisi Khas Aidilfitri Ogos 2013.

Mengimbas kenangan bersama Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, khususnya pada bulan puasa, Permaisuri Siti Aishah menceritakan biasanya beliau dan almarhum akan berada di istana di Morib. Pasangan diraja itu mengimarahkan Ramadan dengan bersolat tarawih di masjid berlainan di sekitar Morib pada setiap malam, sebagai satu cara untuk berjumpa dan bermesra bersama rakyat.

“Dan Almarhum juga akan buat rumah terbuka di Morib semasa hari raya. Baginda suka di situ kerana ada zoo mini.

Kami selalu pergi melihat haiwan yang almarhum pelihara seperti rusa, kura-kura, burung Flamingo, kangaroo, kambing dan banyak lagi,” katanya.

“Yang saya paling rindu tentulah sikap baginda yang suka menyakat orang,” katanya.

Masih Kekal Bertudung. Bekas Permaisuri Agong Selesa ‘Menyamar’ Dalam Kalangan Rakyat Jelata Dan Menangkis Khabar Angin Ini

Tuanku Siti Aishah binti Abdul Rahman

Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Yang Amat Mulia Permaisuri Siti Aishah telah dilahirkan pada 18 November 1971 dan dibesarkan di Kuala Lumpur. Baginda telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Jalan Gurney, kemudian melanjutkan pelajaran di Sekolah Menengah Puteri Titiwangsa, Kuala Lumpur. Seterusnya baginda melanjutkan pelajaran ke Institut Teknologi MARA, kampus Kota Bharu, Kelantan dalam bidang perbankan.

Dengan kehendak Allah yang menentukan jodoh pertemuan, maka pada 3 Mei 1990, baginda telah dipertemukan jodoh dengan DYMM Sultan Selangor Darul Ehsan.

Pada 20 Jun 1994, baginda telah dikurniakan Bintang Kebesaran Negeri Sarawak. Sempena sambutan Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor Yang Ke-70 pada 8 Mac 1996, baginda telah dikurniakan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (D.K.) oleh DYMM Sultan Selangor.

Seri Paduka Baginda Tuanku juga merupakan penaung kepada Persatuan Alumni Universiti Teknologi MARA, Pertubuhan Perkumpulan Perempuan Negeri Selangor, Lembaga Kebajikan Perempuan Islam Negeri Selangor, BALKIS Negeri Selangor, Persatuan Pandu Puteri Negeri Selangor, Persatuan Jantung Hatiku dan Persatuan Pandu Puteri Malaysia.

Baginda memanfaatkan masa lapangnya dengan membaca buku, memasak dan bermain golf. Selain daripada itu, baginda juga gemar memandu kereta dan mengumpul buku-buku.

Apa pendapat anda da baca jangan lupa komen dan share ya,Terima kasih.

Sumber y150.org

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : http://transformasi.pw/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Keadaan Terkini! Masih Kekal Bertudung, Bekas Permaisuri Agong Selesa ‘Meny4mar’ Dalam Kalangan Rakyat Jelata"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*