Baru Shaheizy Sam Mohon Maaf, Sekali Pihak TV3 Beri Kata2 Padu Kepadanya

APA jua yang keluar daripada mulut Shaheizy Sam termasuk permohonan maaf kerana menggantung rkok elektronik atau v4pe semasa menjadi penyampai dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-33 (ABPBH33), ia sebenarnya telah mencal4rkan reputasi pihak penganjur.

Sebagai atis yang berpengalamaman, perkara itu seharusnya tidak dilakukan olehnya kerana ia menimbulkan persepsi negatif masyarakat apatah lagi ABPBH33 dihimpit kontroversi apabila ada pihak menuntut ia dibo1ikot kerana diadakan ketika pendemik Cov1id-19 semakin menular.

Pihak TV3 berkata, penganjur sudah bekerja keras agar individu yang menyertai acara itu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dikuatkuasakan, namun sikap tidak peka Sam itu merosakkan acara.

“Perkara ini adalah amat dikesali pihak penganjur ABPBH. Kami berkerja keras untuk memastikan acara berjalan lancar serta mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) sepanjang waktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), malangnya insiden ini telah mencalarkan kredibiliti ABPBH33.

“Adalah menjadi tanggungjawab setiap artis untuk memastikan tingkah laku mereka tidak mendatangkan persepsi negatif kepada acara yang dihadiri sekali gus boleh menjejaskan imej artis-artis lain serta industri hiburan secara am, ” kata pihak TV3 dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Netizen kec4m tindakan Sam bawa vape semasa menyampaikan anugerah kepada pemenang.

Tambah kenyataan itu, semua selebriti jemputan telah diberi penerangan mengenai etika pemakaian dan Shaheizy sebagai artis berpengalaman sepatutnya lebih sensitif mengenai isu tersebut.

“Tidak kira apa alasan yang telah diberikan, Shaheizy Sam yang pernah memenangi gelaran Bintang Paling Popular ABPBH sebanyak tiga kali (ABPBH 2010, ABPBH 2012 dan ABPBH 2014) dan juga sebagai seorang artis yang berpengalaman sepatutnya lebih peka dalam menghormati pihak penganjur, artis-artis lain dan industri hiburan serta penonton di rumah,” katanya.

Suami kepada pelakon Syatilla Melvin ini menerima kecaman netizen dan teguran daripada pengendali akaun Facebook Public Health Malaysia (PHM) kerana menggantung rokok elektronik atau vape di leher ketika menyampaikan anugerah semasa majlis ini bersiaran langsung di TV3 pada malam Jumaat.

Shaheizy Sam buat permohonan maaf.

Pengendali akaun berkenaan mempersoalkan tanggungjawab pihak produksi tidak menyaring penampilan selebriti tersebut sebelum bersiaran secara langsung.

Laman Facebook komuniti kesihatan itu turut menyifatkan tindakan pelakon Polis Evo itu telah mempromosikan penggunaan v4pe dalam kalangan masyarakat yang mana ia bukan budaya sihat.

Shaheizy bagaimanapun tampil membuat permohonan maaf dan mengakui kecu4ian diri apabila terlalu fokus untuk memberikan yang terbaik sehingga terlupa menanggalkan alat elektronik itu sebelum naik ke pentas.

Sumber: Mstar

A view of the sea
Raptai membabitkan segmen persembahan artis serta persiapan teknikal, pengcahayaan dan susun atur pemuzik dikendalikan mengikut garis panduan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM). – NSTP/Asyraf Hamzah

KUALA LUMPUR: Berpandukan prosedur operasi standard (SOP) ketat, sesi latihan dan raptai penuh malam kemuncak Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-33 di Axiata Arena, Bukit Jalil, di sini, lancar.

Raptai membabitkan segmen persembahan artis serta persiapan teknikal, pengcahayaan dan susun atur pemuzik dikendalikan mengikut garis panduan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM).

Ketua Integrasi, Komersial dan Multimedia, The New Straits Times Press (NSTP) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur ABPBH 33, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman berkata, acara anugerah ini dikendalikan berhemah mengikut garis panduan MKN.

“ABPBH 33 tidak mengundang tetamu mahupun kelab peminat. Axiata Arena boleh memuatkan sehingga 8,000 penonton, tetapi tak sampai 300 warga kerja terbabit.

“Tetamu yang hadir artis yang menang, hos, penyampai trofi, penyanyi yang membuat persembahan dan petugas. Ia bagi mematuhi mematuhi SOP yang ditetapkan MKN dan KKM,” katanya kepada BH Online.

Ketua Integrasi, Komersial dan Multimedia, The New Straits Times Press (NSTP) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur ABPBH 33, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman bercakap kepada wartawan ketika sesi raptai Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-33 di Axiata Arena, Bukit Jalil. - NSTP/Asyraf Hamzah
Ketua Integrasi, Komersial dan Multimedia, The New Straits Times Press (NSTP) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Penganjur ABPBH 33, Datuk Ahmad Zaini Kamaruzzaman bercakap kepada wartawan ketika sesi raptai Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) Ke-33 di Axiata Arena, Bukit Jalil. – NSTP/Asyraf Hamzah

Penerbit Eksekutif ABPBH 33, Nurhul Huda Khalid berkata, sesi latihan dan raptai penuh dilaksanakan dengan baik biarpun semua petugas perlu mematuhi SOP ketat.

“Kami lebih memberikan perhatian kepada sesi latihan bersama artis dan pemuzik kerana masa yang diberi agak terhad berikutan Lazada 11.11 Super Show di lokasi sama, Rabu lalu.

“Semalam, kami diberi kesempatan mengambil alih lokasi, jadi terpaksa melakukan latihan dari pagi sehingga raptai penuh sebelah malam,” katanya.

Penerbit Eksekutif ABPBH 33, Nurhul Huda Khalid. - NSTP/Asyraf Hamzah
Penerbit Eksekutif ABPBH 33, Nurhul Huda Khalid. – NSTP/Asyraf Hamzah

Walaupun terpaksa menempuh cabaran, Nurhul Huda percaya, pihaknya dapat menyajikan edisi terbaru ABPBH yang dikenang penonton.

“Tidak menafikan, cabaran besar dalam merealisasikan anugerah berprestij ini. ABPBH 33 adalah satu-satunya anugerah yang tetap diadakan dalam pandemik COV1D-19.

“Saya mahu menegaskan, kami mematuhi panduan yang diberikan MKN dan KKM.

“Saya tahu orang hanya nampak anugerah dari sudut populariti, tetapi tidak tahu di sebalik penerbitan acara ini.

“Sebenarnya, kami berkongsi rezeki dengan ramai yang tidak bekerja ketika pandemik COV1D-19 menul4r.

Ahmad Zaini bersama Pengarang Berita Hiburan BH, Shamshul Azree Samshir meninjau podium penaja utama ABPBH 33, Xiaomi di Axiata Arena. - NSTP/Asyraf Hamzah
Ahmad Zaini bersama Pengarang Berita Hiburan BH, Shamshul Azree Samshir meninjau podium penaja utama ABPBH 33, Xiaomi di Axiata Arena. – NSTP/Asyraf Hamzah

“Antara mereka adalah pemuzik, penari, pengawal keselamatan, pekerja penyelenggara dan pembersihan serta ramai lagi.

“Dengan adanya anugerah ini, kami membantu ramai yang hilang punca rezeki. Jadi, janganlah terlalu mengecam, kami pun mencari rezeki kerana inilah sumber pendapatan,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : http://transformasi.pw/2020/11/14/maii-dh-tibi-brapoo/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Baru Shaheizy Sam Mohon Maaf, Sekali Pihak TV3 Beri Kata2 Padu Kepadanya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*