Rupanya Koperal Baharuddin Dari Unit Senoi Praaq, Ini Kisah Kehebatan Mereka Yang Tidak Pernah Diceritakan

Pemrgian Koperal Baharuddin Ramli, 54, terkorb4n selepas kjdian berbalas t3mbak dengan sekumpulan penyelvdup di sempadan Malaysia-Thailand telah meraih perhatian ramai.

Berdasarkan perkongsian ahli keluarga dan rakat terdekat, mendiang dikatakan seorang yang sangat berani ketika melakukan ri1sikan meskipun sedar risik0 yang bakal dihadapi.

Lebih mencvri tumpuan, mendiang rupanya merupakan seorang anggota dari unit elit PDRM yang sememangnya disegani iaitu, Senoi Praaq.

Senoi Praaq ini merupakan unit yang terdiri daripada 100 peratus suku kaum Orang Asli. Senoi bermaksud orang manakala Praaq bermaksud p3rang dalam bahasa Semai.

Kehandalan, ketangkasan dan kecekapan Orang Asli dalam ilmu perhutanan menjadikan masyarakat itu sebagai pilihan utama untuk diserapkan dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai anggota unit Senoi Praaq, Pasukan Gerakan Am (PGA).

Pasukan berkenaan diasaskan oleh Ketua Jabatan Orang Asli, Richard Noone pada Mei 1956 dengan kekuatan 10 Orang Asli bertujuan menghapvskan anc4man komun1s dalam kalangan masyarakat itu di hutan.

Kini, unit yang diletakkan di bawah PGA, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA) itu masih berfungsi mengekalkan keamanan negara dan menghindari anc4man mvsuh terutamanya di hutan di samping terbabit dalam misi mencari dan menyelamat di kawasan itu.

Selepas lebih 60 tahun ditubuhkan, Senoi Praaq kembali menjadi perhatian ramai apabila unit itu turut terbabit dalam misi pencarian seorang remaja perempuan warga Ireland, Nora Anne Quoirin yang hilang di Negeri Sembilan pada Ogos tahun lalu.

Unit itu digunakan untuk menjejak dan mengesan remaja berkenaan selain digunakan bagi mengesan pembvru har4m yang merosakkan flora dan fauna pada Oktober tahun lalu.

Unit Senoi Praaq dilatih dengan ilmu pertempuran dan taktik serangan pantas menjadikan ia dianggap legenda kerana kepakaran mengesan dan memburu penggan4s komun1s (PKM) sehingga jauh ke dalam hutan-hutan tebal hingga ke sempadan negara Thailand.

Selain itu, mereka ini amat pakar dalam mengenal pasti denai-denai di hutan dan mahir mengesan jerangkap samar yang dipasang mvsuh.

Perkara itu diakui sendiri oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, yang mengakui Senoi Praaq mempunyai reputasi yang cemerlang dan baik serta digeruni dalam kalangan penyelvdup di sempadan negara, kerana mereka ini amanah dan berintegriti tinggi semasa menjalankan tugas.

Beliau berkata demikian pada sidang media khas berhubung ins1iden di sempadan Malaysia-Thailand awal pagi ini yang menyaksikan salah seorang daripada anggota Senoi Praaq, Koperal Baharuddin Ramli, 54, dari suku kaum Semelai, terkorb4n.

Rakan setugasnya Koperal Norihan Tari ced3ra par4h dalam kjdian itu, dan kini diraw4t di Hspital Tuanku Fauziah, Kangar.

CIA gelar Senoi Praaq sebagai The Si1Ient K1iIIer 

Untuk pengetahuan, unit elit PDRM ini pernah digelar sebagai The SiIent Ki1IIer oleh CIA dan kepakaran mereka ini pernah digunakan secara rahsia di Laos.

Namun nak dijadikan cerita, selepas Amerika Syarikat keluar dari Laos, Senoi Praaq ini ditinggalkan begitu sahaja (ada yang menganggap mungkin pihak AS tidak ingin rahsia mereka bocor).

Namun dengan kehandalan unit ini, mereka berjaya kembali ke Malaysia walaupun terpaksa berdepan dengan mvsuh sepanjang pulang ke negara ini.

Sedikit info mengenai unit Senoi Praaq ini.

Kepakaran mereka biasanya digunakan pagi operasi mengesan jejak terutama sekali di dalam hutan.

Dikatakan juga Senoi Praq lebih suka bergerak dengan berkaki ayam untuk memudahkan pergerakan mereka selain mengelakkan dari dikesan mus0h namun tidak diketahui kesahihannya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : http://limauais.pw/2020/11/25/koperal-baharuddin-dari-senoi-praaq/

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Rupanya Koperal Baharuddin Dari Unit Senoi Praaq, Ini Kisah Kehebatan Mereka Yang Tidak Pernah Diceritakan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*