21 Ahli Keluarga Positif C0vid-19

Akhir-akhir ini berlakunya peningkatan k3s Cov1d-19 yang drastik di negara kita. Tambahan pula, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 terp4ksa dilaksanakan di enam buah negeri bagi melandaiakan semula kes C0vid-19. Tidak berakhir di situ, muncul pelbagai klvster baharu yang berpunca daripada pergerakan rentas negeri sejak kerajaan membenarkannya semula.

Terbaru lapor Astro Awani, seramai 21 orang positif C0vid-19 yang dikenal pasti menerusi Klu.ster Kampung Lebu.

Klu.ster Kampung Lebu

Sekadar gambar hiasan

Klvster Kampung Lebu dikenal pasti antara salah satu daripada enam klvster yang berjaya dikesan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, klvster ini dikaitkan dengan kenduri perkahwinan dan tahlil yang melibatkan daerah Bentong dan Kuantan di Pahang.

Kes indeks bagi klvster ini (iaitu kes ke-122,732) telah dilaporkan positif CO.VID-19 pada 5 Januari 2021 hasil saringan kontak rapat. Saringan yang telah dijalankan ke atas kontak rapat terutama ahli keluarga dan tetamu majlis seterusnya mendapati seramai 20 lagi individu dikesan positif CO.VID-19.

Nama kluster ini diberikan sempena dengan lokasi majlis perkahwin tersebut yang diadakan di Kampung Lebu Bentong. Sehingga semalam, seramai 80 invidivu telah disaring.

Infografik

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Astro Awani via Ohbulan

Apa komen anda?

Be the first to comment on "21 Ahli Keluarga Positif C0vid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*