“Janganlah pkp 3.0” – Netizen ‘Tepuk Dahi’ Tengok Ibu Bapa ‘Berkampung’ Hantar & Ambil Anak Dari Sekolah

Pada 1 Mac lepas, murid pra-sekolah, tahun 1 dan tahun 2 sudah mula kembali ke sekolah menjalani pembelajaran seperti sedia kala. Beberapa hari lagi, pada 8 Mac akan datang, sesi persekolahan akan dibuka untuk murid sekolah rendah tahun 3 hingga 6 pula.

Namun, pada hari pertama sesi persekolahan itu yang dijalankan mengikut SOP ditetapkan telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan netizen. Melalui media sosial, telah tular beberapa foto menunjukkan keadaan di mana ramai ibu bapa berh1mpit beramai-ramai di depan kawasan sebuah sekolah yang tidak didedahkan lokasinya.

Berdasarkan gambar yang tu.lar di Twitter itu, ramai netizen geram melihat ibu bapa yang tidak menjaga SOP sedangkan anak-anak mereka diajar di sekolah untuk mematuhi peraturan tersebut.

Seharian cikgu cikgu meratib ajar pasal penjarakan sosial apa semua pastu depan pintu pagar balik jadi kelam kabut dgn parents nk cari anak, dengan anak nak carik mak. Janganlah PKP 3.0.”

Hantar anak sekolah. Anak-anak ikut SOP. Mak pak ikut dan.”

Ramai pengguna Twitter memberikan respon masing-masing dan meluahkan rasa kurang senang dan serta kecewa dengan apa yang mereka lihat. Malah, ada beberapa netizen berkongsikan situasi yang sama berlaku di sekolah-sekolah lain.

Kata netizen, ada sesetengah ibu bapa yang datang ‘sekampung’ hanya semata-mata untuk menghantar anak ke sekolah tanpa memikirkan ri.siko jangkitan C.ovd-19.

Para ibu bapa dikatakan sudah tidak menghiraukan tentang SOP penjarakan fizikal meskipun memakai pelitup muka. Ada yang boleh dilihat berselisih dan berlaga badan dalam keadaan sempit di depan pagar sekolah.

Melalui thread Twitter itu juga, ada cikgu yang berkata situasi tersebut tidak seharusnya berlaku kerana murid dibenarkan keluar secara berperingkat dalam tempoh selang tiga hingga lima minit. Kata guru yang memuat naik gambar di Twitter itu,

Kitorang cikgu-cikgu memang keluarkan murid berperingkat selang 3-5 minit tapi sebab ramai sangat and ada parents yang tak datang awal so budak yang keluar awal pon jadi st.uck sekali dengan yang kemudian.”

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Lobakmerah

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Janganlah pkp 3.0” – Netizen ‘Tepuk Dahi’ Tengok Ibu Bapa ‘Berkampung’ Hantar & Ambil Anak Dari Sekolah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*