Lelaki Dermakan Hati Kepada Afiq Tampil Ceritakn Perkara Sebenar Seminggu Selepas Afiq MeninggI Dnia

” Apa yang saya lakukan bukanlah semata-mata mahu mengejar nama atau meraih populariti, malah tidak terlintas di hati untuk menjual org4n saya kepada Allahyrham Mohd. Afiq Ikmal Muhammad Zaini, 22 tahun lalu.”

Itu luahan penderma hati, Wan Mohd. Hafizam Wan Ismail, 45, yang terbuku dalam ha­tinya sebelum ini yang disuarakan kepada K0smo! semalam selepas lebih seminggu pemerg1an Mohd. Afiq ketika usianya 23 tahun.

Kisah 22 tahun lalu itu masih meninggalkan kesan terhadap Leftenan Kolonel Bersekutu (PA) Angkatan Pertahanan Awam Malaysia itu apabila banyak pihak menyuarakan rasa tidak puas hati dan mempertikaikan usaha yang dilakukannya ketika itu.

Wan Mohd. Hafizam yang mendermakan 30 peratus organ hatinya kepada penerima hati pertama di Malaysia itu berkata, dia turut menerima banyak keca.man daripada pelbagai pihak terhadap niatnya untuk mendermakan sebahagian hati kepada Mohd. Afiq.

” Antaranya ialah seorang wanita yang mempersoalkan tndakan saya.

” Dia mendkwa saya hanya mahu mengejar nama dan seperti ingin menjual organ,” katanya dalam temu bual khas bersama Kosmo! semalam.

Wan Mohd. Hafizam membe­ritahu, beliau kemudian telah berjumpa wanita itu dan mene­rangkan niatnya secara baik.

” Saya memberitahu, sekiranya anak dia mengalami nasib yang sama seperti Mohd. Afiq dan saya datang menderma sebahagian hati saya, adakah wanita itu akan berkata sedemikian.

” Selepas mendengar penera­ngan saya, wanita itu akhirnya meminta maaf dan menyes4l kerana mengeluarkan kata-kata sebegitu.

” Saya pun tidak menyimpan dend4m terhadap wanita ber­kenaan,” ujarnya.

GAMBAR kenangan Wan Mohd. Hafizam (kiri) mengusap kepala Mohd. Afiq ketika berusia setahun pada Januari 1999.

Cuba rahsiakan niat untuk dermakan hati

Menurutnya, pada awalnya, beliau cuba merahsiakan daripada banyak pihak mengenai ­niatnya untuk mendermakan hati kepada Mohd. Afiq.

” Saya tidak mahu niat saya membantu akan disalah erti dan saya cuba merahsiakan tindakan itu pada awalnya, namun kisah tersebut mula mendapat liputan meluas.

” Niat saya hanya untuk membantu dan ikhlas, apalah sangat pengorbanan saya di muka bumi ini untuk menolong individu seagama dengan saya,” katanya.

Kisah dua insan itu pernah menggemparkan negara pada 22 tahun lalu selepas Wan Mohd. Hafizam mendermakan sebahagian hatinya kepada Mohd. Afiq yang ketika itu berusia 14 bulan. Kedua-dua mereka tiada pertalian d4rah.

Bagaimanapun, Mohd. Afiq menghem.buskan nfas tr­akhir di Hspital Selayang pukul 5.30 pagi pada 2 Mac lalu akib.at kompI.ikasi hati selepas 18 hari bertar.ung nywa.

Jenazah Allahyarham Mohd. Afiq selamat dikebu.mikan di Kampung Masjid Tikam Batu, Sungai Petani, Kedah.

Wan Mohd. Hafizam pula menyifatkan pemrgian arwh seolah-olah membawa bersama separuh ny4wanya menghadap Ilahi.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber:k0smo via asiakini

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Lelaki Dermakan Hati Kepada Afiq Tampil Ceritakn Perkara Sebenar Seminggu Selepas Afiq MeninggI Dnia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*