Rentas Negerl Utk Hari Raya Aldilfitri, Ini Cdangan Darl KKM Utk Rakyat Buat Ramai Tak Senang Duduk

Walaupun masih ada yang d.egil ingin merentas negeri tanpa sebab yang kukuh maka, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini akan memperhalusi cadangan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar penerima dua dos suntikan vaks1n diberikan kebenaran merentas negeri.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba, pihaknya perlu memperhalusi data dari Unit Kawalan Peny4kit Berjangk1t (CDC) dan Pertubuhan K3sihatan Sedunia (WHO) sebelum sebarang keputusan dimaklumkan pada Mesyuarat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Walau bagaimanapun keputusan dari pihak CDC masih lagi diperhalusi dan sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai kebenaran merentas negeri ini, KKM juga turut mengumumkan masih belum menerima concr3te ev1dence kebenaran untuk membenarkan penerima dua dos suntikan vaksin untuk melakukan perjalanan rentas negeri.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Pencegahan J3nayah dan Kes.elamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim hari ini menegaskan mana-mana individu yang didapati cuba merentas negeri untuk balik ke kampung bagi menyambut Ramadan akan dikenakan ti.ndakan s4man.

Terkini, Cadangan Dari KKM

PASTI ramai dalam kalangan kita berharap agar perjalanan rentas negeri dibenarkan menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagaimanapun mencadangkan rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri ditangguh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba pada Khamis

Kementerian Kes.ihatan Malaysia (KKM) mencadangkan rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri ditang.guh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba pada Khamis.

Beri kebenaran rentas negeri untuk pulang beraya

KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta mempertimbangkan untuk memberi kebenaran merentas negeri semasa perayaan Aidilfitri yang akan disambut pada bulan depan.

Penolong Setiausaha Parti Putra Malaysia, Norli Zaizul Ismail berkata, memang larangan menghadiri keramaian, larangan merentas negeri dan pematuhan penjarakan fizikal merupakan peraturan yang berasaskan sains kesihatan dalam bidang kawalan penyakit.

Namun katanya, pakar-pakar penyakit berjangkit juga perlu melihat aspek tekanan perasaan dan masalah mental kerana ia juga berasaskan sains kesihatan mental.

“Maka, selain pertimbangan dari aspek kawalan penyakit berjangkit berasaskan matrik kebolehjangkitan, status kes cov1d-19, kita juga perlu mengambilkira matrik dari segi sains kesihatan mental.

Dua penduduk, Mohamad Farid Mohd Rashid (kanan) bersama Fauzi Tukimon menghidupkan pelita sebagai dekorasi blok kediaman mereka sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Perumahan Penjawat Awam, Presint 15, Putrajaya. foto HAZROL ZAINAL, 22 MEI 2020. Gambar hiasan

“Sedang kita bimbang akan jangkitan virus cov1d-19 ketika bertemu keluarga (pulang ke kampung), kita juga perlu mempertimbangkan tekanan perasaan dan mental mereka kerana tidak dapat beraya bersama dengan keluarga pada tahun ini.

“Ramai juga yang mengalami tekanan perasaan dan mental kerana bimbang dijangkiti virus berbahaya ini, demikian juga mereka yang tertekan kerana terlalu lama terpaksa mematuhi SOP, normal baharu dan terpisah daripada orang tersayang di perantuan dan di kampung halaman,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Norli Zaizul berkata, pandemik cov1d-19 telah memberi banyak kesan kepada kehidupan sejagat dan demikian juga kepada masyarakat Malaysia, tanpa mengira keturunan, agama dan lapisan umur.

Katanya, ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat tersayang dan ada yang trauma kerana jangkitan virus maut itu.

Tambah beliau, tekanan mental dan perasaan bukan sahaja dialami oleh mereka yang dijangkiti virus tersebut atau kehilangan ahli keluarga, malah masyarakat yang terjejas dan hilang punca pendapatan juga sangat tertekan.

Justeru katanya, kerajaan, pakar-pakar kesihatan disaran agar memberi kebenaran untuk merentas negeri dan pulang beraya di kampung pada Aidilfitri tahun ini.

“Bagaimanapun, semua pihak mestilah mematuhi SOP dan normal baharu supaya tiada kluster Aidilfitri berlaku melibatkan keluarga masing-masing di kampung kelak,” ujarnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://trendingsangat.pw/2021/04/rayo-xleh-kelik/?fbclid=IwAR3qOW5BcluYLAJ24xb7sq9GzrUjC5RZePrxtwO4QyDzW2nd76HNoGdUkDs

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Rentas Negerl Utk Hari Raya Aldilfitri, Ini Cdangan Darl KKM Utk Rakyat Buat Ramai Tak Senang Duduk"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*