Benjy selamat dikebumikan… keluarga dapat tonton guna panggilan video – “Jika nak sedekah, dermalah atas nama Ben”

JEN4ZAH Allahyarh4m Benjy selamat dikebumikan di Tanah Pemakam4n Waqaf Pasar 4 Klambir Lima Kampung Medan, Indonesia, kira-kira pukul 12.34 tengahari waktu Malaysia pada Isnin.

Adik bongsu Allahy4rham iaitu Inessa Irdayanty memberitahu dia dan keluarganya dapat menyaksikan proses pengebumian arw4h menerusi panggilan video di aplikasi WhatsApp.

Bersyukur semuanya berjalan dengan lancar, Inessa turut berterima kasih kepada Penjara Tanjung Gusta Medan yang menampung kos pengebumian dan semua bantuan melibatkan arw4h.

Benjy 3Pihak penj4ra menampung kos pengebum1an Allahy4rham Benjy.

“Alhamdulillah, jenaz4h Ben telah selesai dikebumikan lebih kurang pukul 12.45 tengahari waktu Malaysia. Kami dapat menyaksikan pengebumi4n sebagai keluarga melalui panggilan video di Whatsapp daripada penj4ra.

“Pihak penj4ra juga memaklumkan kepada kami bahawa mereka menanggung kos pengebumi4n tersebut.

“Kami sekeluarga sangat berterima kasih dan terhutang budi dengan Penjara Tanjung Gusta Medan atas setiap bantuan dan urusan berkenaan Benjy, ” kata Inessa.

Berita Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim, 43, meninggal dunia akibat peny4kit asma pada Ahad di Hospital Besar Royal Prima, Medan, Indonesia mengejutkan dunia hiburan tanah air.

Kami dapat menyaksikan pengebum1an sebagai keluarga melalui panggilan video di Whatsapp daripada penj4ra.

INESSA IRDAYANTY

ADIK BENJY

Arw4h menghidap peny4kit asm4 yang kr0nik sejak beberapa tahun lalu selain turut mengalami masalah berkaitan paru-paru dan sering mendapatkan raw4tan di hospital sejak kebelakangan ini.

Dalam pada itu, Inessa turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang berbesar hati ingin menderma bagi membantu kos bayaran pengebum1an Allahy4rham.

Menurut Inessa, sesiapa yang berhasrat menghulurkan derma boleh berbuat demikian dengan menyalurkannya kepada pertubuhan amal pilihan atas nama arwah Benjy.

“Terima kasih kepada semua orang yang menawarkan untuk menderma bagi membantu kos bayaran pengebvmian.

Benjy 2Foto kenangan Benjy bersama ibunya, Azean Irdawaty.

“Jika anda masih berhasrat untuk derma, saya harap anda derma di pertubuhan amal pilihan anda atas nama Ben dan juga sedekahkan Al-Fatihah.

“Kami nak berterima kasih lagi sekali kepada setiap pihak, individu, organisasi dan netizen atas doa serta ucapan takziah yang dikirimkan, ” ujarnya.

Benjy ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu, Deli Serdang Sumatera Utara oleh pihak Kastam dan Eksais republik itu sejurus tiba dari Kuala Lumpur pada April 2017.

Anak sulung kepada Allahyarh4m Azean Irdawaty ini disyaki memiliki dad4h jenis sy4bu seberat 4.5 gram yang disembunyikan pada bahagian dubvrnya.

Pada 18 Oktober 2017, Benjy dijatuhi hukum4n penj4ra selama 11 tahun tiga bulan selepas didapati bersalah oleh Mahkam4h Daerah Medan, Indonesia.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Benjy selamat dikebumikan… keluarga dapat tonton guna panggilan video – “Jika nak sedekah, dermalah atas nama Ben”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*