Alhamdulillah! Kerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Sebulan Selama 4 Bulan, Ini Mereka Yg Layak

Program program subsidi upah psu diwujudkan untuk membantu majikan yang mengalami pengurangan pendapatan sebanyak 50 peratus.

Ini dengan memberikan bantuan kewangan segera kepada setiap pekerja yang bergaji RM4,000 dan ke bawah dapat dikekalkan.

Ia adalah perluasan kepada Program Pengekalan Pekerjaan (Employment Retention Program – ERP).

Kerajaan mengumumkan baru-baru ini melalui Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yaasin mengenai Pelaksanaan Program Subsidi Upah 3.0 Perkeso disebalik wab4k C0VlD 19 yang menyer4ng Malaysia.

Ini dengan pemberian setiap bulan selama 3 bulan antara RM600 sehingga RM1200 sebulan kepada pekerja dan majikan yang perlu membuat tuntutan bagi pihak pekerja.i.

Melalui inisiatif Program Subsidi Upah 4.0, pihak kerajaan akan menampung sehingga 500 jumlah pekerja bagi setiap majikan bertujuan untuk membantu golongan majikan yang terkesan dari segi ekonomi akibat C0VlD-19.

Disamping dapat meneruskan operasi syarikat serta mengelakkan pekerja dibuang kerja dan hilang punca pendapatan.

Justeru itu, bagi majikan yang mengemukakan permohonan yang lengkap dengan maklumat yang betul akan menerima b ayaran dalam tempoh 7 hingga 14 hari.

Tempoh pelaksanaan

Untuk dua bulan pertama bermula 1 Ogos 2021, Program Subsidi Upah 4.0 akan dibuka kepada majikan disemua sektor ekonomi yang pendapatannya terjejas.

Sekurang-kurangnya 30 peratus semenjak pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Manakala, untuk dua bulan berikutnya pula subsidi akan diberikan secara khusus kepada sektor yang yang dikategorikan dalam senarai negatif.

Syarat-syarat permohonan

Kadar penurunan sebanyak 30% atau lebih bagi jumlah jualan ATAU pendapatan bulanan pada tahun 202/2021 berbanding bulan yang sama pada tahun 2019/2020

Tiada had gaji ditetapkan bagi program ini

Majikan DIWAJIBKAN untuk memasukkan maklumat subsidi ke dalam slip gaji pekerja

Tarikh permohonan bagi program subsidi upah 4.0

1 Ogos 2021  sehingga 31 Oktober 2021

Selepas pelaksanaan program ini, majikan mesti memastikan pekerja yang mengambil cuti tanpa gaji bagi tempoh 3 bulan tidak dibuang kerja.

Gaji pekerja sedia ada tidak dibenarkan dipotong oleh majikan.

Senarai Dokumen Penting

Untuk mohon skim program program subsidi upah dari perkeso ini, anda sendiri boleh ingatkan kepada majikan anda untuk menyediakan beberapa dokumen penting seperti di bawah ini.

Bukan untuk siapa, untuk faedah kepada kepada anda juga. Antaranya ialah :

1) Perlu bagi senarai nama pekerja di syarikat (maksimum yang dibenarkan adalah hanya 200 orang pekerja sahaja untuk setiap syarikat)

2) Sediakan muka hadapan akaun bank majikan anda

3) Satu COPY untuk pendaftaran panel bank majikan ataupun nama lain 11

mycoid (Apa itu Mycoid)

4) Akuan Pengisyitharan PSU50 form

5) Salinan pendaftaran SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) atau salinan ROS atau salinan ROB (registeration of Business)

6) Segala jualan dan pendapatan termasuk penyata kewangan telah pun mendapat pengesahan

Kaedah Pembayaran Bantuan RM600 Untuk Semua Pekerja

Kaedah pembayaran bantuan perkeso untuk majikan dan diberikan kepada semua pekerja adalah seperti berikut :

Bayaran program subsidi upah perlu dikreditkan terus ke dalam akaun pekerja dalam tempoh 7 hari selepas menerima bayaran daripada PERKESO

Bagi pekerja yang lulus program di bawah insentif subsidi upah dari agensi perkeso malaysia ini, pelaksanaan bayaran adalah melalui majikan.

Bantuan Isi Rumah

Sebelum ini, seramai 300,000 isi rumah golongan mskin bandar akan diberikan bantuan barangan dapur secara tanpa tunai.

Ianya melalui MyKad menerusi Program PRIHATIN Kasih membabitkan peruntukan RM 100 juta.

Menerusi program itu, bantuan RM 100 diberikan secara bulanan selama tiga bulan dan boleh digunakan untuk membeli barangan makanan asas.

Seperti makanan dalam tin, susu bayi, beras, minyak masak, telur dan sebagainya berdasarkan pilihan isi rumah.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan, memaklumkan projek perintis p.rogram bantuan itu sudah dimulakan 1 Julai lalu kepada golongan miskin bandar di Selangor dan Kuala Lumpur.

Ia berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Ada yang Sudah Masuk

Kerajaan akan memberi Bantuan Khas C0VID 19 (BKC) kepada isi rumah kategori miskin tegar, B40 dan M40 termasuk golongan bujang bermula Ogos.

Menurut Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, ia bakal memanfaatkan lebih 11 juta isi rumah dan individu warga emas serta bujang dengan peruntukan sebanyak RM 4.6 b.illion.

Berikut dikongsikan info lanjut tentang kelayakan serta bayaran B.antuan Khas C0VID19 (BKC) yang diumumkan oleh Perdana menteri melalui Sidang Media Khas tersebut.

Apakah Bantuan Khas C0VID19 (BKC)?

Bantuan Khas C0v1d 19 (BKC) adalah bantuan tunai langsung yang disediakan oleh kerajaan bagi meringankan kos sara hidup dan beban rakyat akibat pand3mik C0VID 19 sehingga akhir tahun 2021.

“Pertama, isi rumah kategori miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM 500 pada bulan Ogos, RM 500 pada bulan November, dan RM 300 pada bulan Disember.

“Manakala individu bujang kategori m.iskin tegar akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 ringgit pada bulan Ogos dan RM 300 ringgit pada bulan November 2021,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam pengumuman khas Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) sebelum ini.

Bagi kategori isi rumah B40 pula, jelas Muhyiddin akan menerima b.antuan sebanyak RM 500 pada Ogos dan RM 300 pada Disember.

Manakala golongan bujang B40 akan menerima b.antuan sebanyak RM 200 pada Ogos.

“Isi rumah kategori M40 turut menikm4ti bantuan sebanyak RM 250, manakala bujang kategori M40 akan menerima RM 100 ringgit pada bulan Ogos nanti,” jelasnya lagi.

Soalan Lazim

Kerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program IniKerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Selama 4 Bulan Buat Semua Rakyat Malaysia yang Layak Melalui Program Ini

Dalam pengumuman sama, Muhyiddin turut memaklumkan sebanyak RM 500 akan disalurkan kepada pekerja yang kehilangan pendapatan berdasarkan data Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau Perkeso tahun 2021.

Bantuan itu dijangka memanfaatkan sehingga satu juta ahli yang melibatkan implikasi kewangan RM 500 juta.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : PERKESO / Kosmo / Bharian

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Alhamdulillah! Kerajaan Akan Beri Bantuan RM600 Sebulan Selama 4 Bulan, Ini Mereka Yg Layak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*