“Tolong Selamatkan Baby Saya..” – Ikhtiar Terakhir Sebelum Ditidurkan, Dr Tan Akui Memang Seb4k

Kuala Lumpur: “Tolong selamatkan bayi saya,” itu permintaan seorang pes4kit C0v1d-19 kepada Dr Tan Boey Warn, pegawai perubatan Unit Rawatan Rapi (ICU), Jabatan Perubatan Anestesiologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Petaling Jaya, Selangor.

Sehingga kini, Dr Tan, 33, tidak dapat melupakan kata-kata pesak1tnya itu yang diungkapkan sebelum ditidurkan atau diintubasi.

Meskipun sudah biasa mengendalikan prosedur itu, Dr Tan mengakui seb4k melihat harapan pes4kit terbabit yang mahu melihat bayinya selamat walaupun sedang bert4rung nyawa.

“Pesak1t itu sedang h4mil anak kedua dan mengalami C0v1d-19 yang serius, malah dia sendiri meminta bantuan pernafasan kerana sudah tidak berupaya untuk bernafas dengan baik.

“Keadaan paru-parunya juga agak tervk dan cara pengendalian pes4kit itu agak berbeza kerana keadaannya yang h4mil.

“Jadi, saya perlu mengeluarkan bayi dalam kandungannya dahulu sebelum meniarapkan badannya untuk diintubasi,” katanya.

Sebelum menjalankan prosedur intubasi, Dr Tan berkata, dia perlu menenangkan pes4kit dan tugas itu bermain dengan em0si.

“Jika pes4kit itu Muslim, saya minta mereka berselawat dan membaca doa sebelum diintubasi.

“Begitu juga dengan pes4kit yang menganut agama lain, saya akan beri semangat dan minta lakukan perkara sama (berdoa),” katanya yang mempunyai sembilan tahun pengalaman sebagai pegawai perubatan dengan enam tahun dalam bidang anestesiologi.

Menyedari keres4han keluarga terhadap keadaan pesak1t C0v1d-19, Dr Tan meminta semua pihak memahami dan menaruh keyakinan terhadap pegawai perubatan dan petugas kesihatan.

“Saya mohon pengertian masyarakat dengan kekangan serta kesibukan kami terutama yang bertugas di ICU.

“Keadaan dalam wad ICU cov1d-19 sama sahaja, malah kami seperti angkasawan kerana perlu memakai pakaian perlindungan diri (PPE) lengkap.

“Jadi, jika mereka tidak dapat menghubungi wad, bersangka baiklah kerana kita bukan enggan berkongsi perkembangan terkini tetapi ada kalanya tiada masa menjawab panggilan telefon,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: HMetro

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Tolong Selamatkan Baby Saya..” – Ikhtiar Terakhir Sebelum Ditidurkan, Dr Tan Akui Memang Seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*