Pemergian Siti Sarah, Abam dan Pak Yus, 3 Insan Istimewa, Ini 8 Pengajaran Yang Boleh Kita Belajar

Semalam, negara keh.ilangan salah seorang penyanyi tersohor, Allahyarhamah Siti Sarah Raissuddin. Pemergian Allahyarhamah mendatangkan kesan yang cukup mendalam. Sejurus berita pemergian Allahyarhamah tersebar, tak henti-henti di media sosial, orang mendedahkan kebaikan a.rwah sepanjang hidupnya.

Betul lah kata pepatah, hancur badan dikandung tanah, budi yang baik dikenang jua.

Mungkin korang masih ingat detik ketika Malaysia menerima khabar duka dengan pemergian dua pelawak berbakat besar, Allahyarham Pak Yus dan Abam Bocey. Sama seperti Allahyarhamah Siti Sarah, tak sedikit yang berkongsi cerita tentang kemuliaan hati kedua-dua insan ini.

Melalui sebuah hantaran di Facebook Siti Suryani Yaakop, wanita tersebut membuka mata warga net dengan pengajaran berharga yang dapat dijadikan iktibar kepada kita dengan pemergian tiga insan berjiwa mulia ini.

Pak Yus, Abam, Siti Sarah dalam kenangan

Pak Yus – 30 November 2015, Isnin.

Abam – 10 Febuari 2020, Isnin.

Siti Sarah – 9 Ogos 2021, Isnin.

Masa a.rwah Pak Yus men.inggal, saya ingat lagi. Astro ulang berapa kali dalam sehari bacaan Al Fatihah untuk a.rwah. Masa tu a.rwah masuk Raja Parodi. Lepas a.rwah meninggal, minggu tu rancangan tu ditangguh sementara semata-mata nak buat tribute untuk a.rwah.

Berminggu-minggu orang cerita kebaikan dia. Akhirnya pecah rahsia amalan arwah yang suka bersedekah. Ada pusat anak yatim di Kedah terima wang belanja setiap bulan dari a.rwah Pak Yus. Saya ingat lagi ayat pengetua tempat tu, “Lepas ni takda lagi lah nak bagi kami bantuan tiap bulan”.

Kemudian tahun lepas, Abam. Fad dan Achey setiap kali bercakap pasal a.rwah mesti menangis. Begitulah juga pun ceritanya. Yang baik-baik belaka. Terutama bab suka tolong orang.

Paling kita ingat kisah ar.wah Abam jaga mak dia. Setia sungguh. Baik sungguh. Lembut sungguh. Sampai mak dia kata, “Siapa lah nak jaga makcik kalau Abam takda”.

Semalam pula Siti Sarah. Satu Malaysia. Dari Dato’ Seri Najib, Anwar Ibrahim, Ebit Lew, Prof Muhaya, Ustazah Asma Harun, Ustazah Noor Bahyah. Setiap golongan. Segenap lapisan. Semua doakan a.rwah. Sampai menangis kita walau tak pernah jumpa dia.

Tuan Nadir kongsikan kisah a.rwah bagi k.orban berbelas ribu untuk Gaza. Masa je.nazah a.rwah sedang diuruskan, team BeePrihatin post di Instagram. Orangnya dah takda tapi sedekahnya sedang berjalan. Dalam live di tanah perk.uburan saya nampak ada orang komen. Dia ingat lagi masa Siti Sarah dan Shuib bagi bantuan banjir di Pahang.

“Tiga manusia berbeza, satu pengajaran yang sama”

Lalu dari tiga manusia berbeza ini, ada satu pengajaran yang sama.

1. Tak kira kita di posisi apa pun, Allah tahu nilai kita. Kita artis. Kita pemimpin. Atau kita bukan siapa-siapa. Bila saja Allah kata Dia akan angkat nama kita, Dia akan buat. Walau dari tempat yang serendah mana. Sebab Allah saja yang kenal diri kita sebenar apa.

2. Sebab itu jangan ada sangkaan pada sesiapa. Kita tak tahu apa pengakhiran setiap manusia. Juga kita tak tahu apa amalan rahsia dia yang Allah terima. Dan kita tak tahu dari bab mana tentang dia yang Allah redha. Anggap semua manusia baik. Yang tak baik hanya kita.

3. Sentiasa senangkan hati semua orang. Jangan buat orang susah hati sebab sikap kita. Apatah lagi kita nak susah hati dengan sikap orang pada kita. Orang yang penyayang sentiasa hatinya lapang. Dia cuma pandai suka. Tanpa ada prasangka.

4. Mereka semua orang susah masa kecik. Yus anak yatim. Abam dah takda ayah dan maknya pula s.akit. Siti Sarah pernah cerita kena tolak gerai pukul 5 pagi sebelum pergi sekolah. Hidup ni macam roda. Allah boleh bagi sangat susah. Dan tiba-tiba boleh bagi sangat mewah.

5. Saat diuji dengan kesusahan mereka bersabar. Kemudian diuji pula dengan kekayaan tapi tak lupa diri. Apa Allah bagi, mereka bagi balik. Biasanya ujian susah ni orang boleh sabar. Tapi ujian senang ni selalu buat kita lupa untuk bersyukur. Buat kita rasa tak cukup. Takut nak bagi pada orang.

6. Kebaikan ni sama bagai minyak wangi. Dia meruap. Bila mana kita sorok tak bagi nampak pun, Allah akan tunjuk. Lepas tunjuk satu, keluar satu lagi. Dan lagi. Akan pecah harumnya sama macam p.ecahnya bau minyak wangi. Jika tidak masa kita hidup, waktu kita telah mati.

7. Tinggalkan bakti dalam hidup orang yang kita sayang. Seikhlas hati. Pak Yus suka tolong anak yatim. Abam sabar jaga mak s.akit. Siti Sarah punya taatnya pada suami, stokin pun dia sarungkan.

8. Tinggalkan impak pada orang keliling yang ada. Sehingga semua orang ada memori istimewa yang berbeza dengan kita tiap satunya. Ada kisah manis yang terus hidup walau saat kita telah tiada.

Hidup seketika biar beri makna.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook  

Sumber  :  Siti Suryani Yaakop via sk

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pemergian Siti Sarah, Abam dan Pak Yus, 3 Insan Istimewa, Ini 8 Pengajaran Yang Boleh Kita Belajar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*