“Sy ‘k0yak’ T3ruk Sambil Men4ngis..”- Shuib Terk3jut Terima Satu Nota Dari W4nita Tid4k Diken4li…

KUALA LUMPUR: Mimpi seorang kanak-kanak lelaki bertemu Allahyarham Siti Sarah Raissuddin di kawasan yang indah membuatkan suaminya, Shuib Sepahtu terp4ku.

Dalam hati, Shuib berkata, satu persatu perkara yang Allah tunjukkan setiap hari selepas pem3rgian 4rwah, pagi Isnin lalu.

Shuib mended4hkan, dia tersentuh menerima nota suara wanita tidak dikenali menerusi seorang rakan ketika hatinya sarat menanggung kerinduan terhadap arw4h.

Menerusi nota suara itu, katanya, ibu berkenaan bercerita anaknya bersama arw4h dalam mimpinya.

“Jujurnya, saya takut nak bercerita, risau dikatakan berlebihan berkongsi kebaikan arw4h. Namun, saya kongsi juga kerana saya percaya Allah hendak tunjuk satu demi satu kebaikan supaya kita percaya amal baik dan sedek4h.

“Mulanya, saya fikir solat ghaib jen4zah di Masjidil Har4m, Makkah atas usaha insan tidak dikenali adalah klimaks membuktikan arw4h seorang luar biasa.

“Hari ini (semalam) saya terima satu nota suara ini. Ketika itu, saya amat merindui, keadaan saya ‘k0yak’ teruk sambil menangis duduk atas kerusi yang arw4h suka duduk, setiap pagi.

“Ia adalah nota suara seorang wanita yang menceritakan mimpi anaknya. Wanita ini beritahu anaknya meng3jutkannya jam 4 pagi semalam (kelmarin) untuk menceritakan mimpinya,” katanya.

Dalam mimpinya, Shuib berkata, kanak-kanak lelaki itu sampai ke satu tempat indah, di mana tidak pernah melihat kawasan secantik itu.

“Dia nampak seorang kakak baru sampai, seperti terpinga-pinga melihat sekeliling dan duduk atas kerusi. Kemudiannya, ada ramai kanak-kanak datang menyerbunya.

“Anak itu beritahu kenal kanak-kanak meny3rbu kakak berkenaan, itulah kanak-kanak Pal3stin. Ketika dikelilingi kanak-kanak Pal3stin, dia sempat berbual dengan kakak ini.

“Kakak ini memberitahu namanya Sarah. Kemudiannya, mereka membawa kakak ini berjalan-jalan melihat kawasan sambil naik dan minum lembu susu bersama,” katanya.

Katanya, kanak-kanak lelaki itu melihat kakak berkenaan sangat ser0nok, wajahnya penuh kegembiraan.

“Anak itu bertanya pada ibunya, adakah mengenali kakak bernama Sarah. Wanita beritahu, mengenali seseorang bernama Sarah, tetapi tidak pernah menemui, hanya melihat di kaca televisyen.

“Lantas, wanita ini terus membuka telefon bimbit dan menunjukkan video arw4h dalam YouTube. Anak itu terus beritahu, inilah kakak yang ditemuinya.

“Jujurnya, saya terk3du apabila mendengarnya dan sehingga kini, menyimpan nota suara itu,” katanya.

Shuib menerima nota suara seorang wanita bercerita anak lelakinya bertemu Allahyarham Siti Sarah dalam mimpinya.

Ded4h Shuib, dia sebenarnya tidak tahu arw4h terbabit dalam program ibadah k0rban di G4za.

“Mulanya, arw4h meminta saya bertanya program ibadah k0rban di G4za kepada Noh Salleh. Namun, arw4h berhenti bertanya soal itu.

“Dalam diam, arw4h buat sendiri dan saya tidak tahu ibadah k0rban yang dibuat di G4za. Arw4h ada juga buat ibadah k0rban di Puchong.

“Saya pernah dengar, apabila melakukan ibadah k0rban, tunggangan kita di akhir4t nanti adalah haiwan dik0rbankan seperti lembu.

“Jadi, mimpi diceritakan wanita ini membuatkan saya terfikir soal amalan arw4h,” katanya.

Terdahulu, Ketua Pegawai Eksekutif Cinta G4za Malaysia (CGM), Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman mend3dahkan Allahyarham Siti Sarah menyertai program ibadah k0rban di G4za yang mana seekor lembu dibayar dengan harga belasan ribu ringgit.

Tidak hanya itu, Shuib berkata, dia terkedu menerima video daripada pengurus arw4h, Nana Mohammad Rom mengenai sekolah agama di Bandung, Indonesia yang membabitkan lebih 450 anak-anak yatim dan tahfiz mengadakan majlis tahlil buat arw4h.

“Saya tidak pernah minta mereka berbuat demikian. Jadi, pengajaran boleh diambil adalah amalan arw4h. Allah mahu tunjuk kepada kita untuk mencontohinya. Wallahualam,” katanya.

Shuib berkongsi cerita selepas majlis tahlil dan bacaan Yasin untuk arw4h, semalam.

Majlis itu diketuai oleh Fakhrul UNIC dan bacaan doa daripada pendakwah bebas, Uztaz Tarmizi Abdul Rahman diikuti tazkirah oleh Ustaz Shahrizan.

Ia turut disertai rakan artis seperti Ziana Zain, Nabil Ahmad, Zizan Razak, Datuk Fizz Fairuz, Sharnaaz Ahmad, Achey, Adira Suhaimi, Hafizul Kamal dan bapa arwah, Raissuddin Hamzah.

Terdahulu, Allahyarham Siti Sarah mengh3mbuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (I CU), H0spital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akibat cov1d-19 pada jam 5.13 pagi, Isnin lalu.

Beliau meninggalkan suami dan empat cahaya mata, Uwais Alqarni, 10, Dzahira Talita Zahra, 8, Ariq Matin, 6, dan Ayash Affan yang dilahirkan pada Jumaat lalu.

‘Budak lelaki mimpi arwah diserbu kanak-kanak Palestin’

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: BH via dnq.pw

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Sy ‘k0yak’ T3ruk Sambil Men4ngis..”- Shuib Terk3jut Terima Satu Nota Dari W4nita Tid4k Diken4li…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*