Hukvman Penj4ra 13 Bulan Farid Kamil Diganti Denda RM5,500, Ini Sebabnya

Pelakon dan pengarah, Farid Kamil Zahari yang sebelum ini diperintah untuk dipenj4rakan selama 13 bulan atas kesalahan menggunakan kekerasan jen4yah dan mengeluarkan perkataan tidak sopan di balai polis tiga tahun lalu, digantikan dengan denda RM5,500.

Pesuruhjaya Kehakiman Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor di Mahkamah Tinggi Shah Alam membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan Farid terhadap hukvman tersebut.

Beliau berkata, ia mengambil kira perayu telah membayar p4mpasan dalam bentuk kompaun kepada dua pihak, termasuk anggota polis terbabit.

Selain itu katanya, Farid, 40, juga menyesal dengan perbuatan yang dilakukan dan memohon maaf ketika perbicaraan berlangsung.

Dalam prosiding itu, Farid diwakili peguam Kee Wei Lon dan Low Wei Loke.

Memetik laporan Free Malaysia Today, mahkamah menggantikan hukvman penj4ra 13 bulan bagi kesalahan melibatkan keker4san jen4yah kepada d3nda RM5,000 manakala hukvman penj4a empat bulan kerana mengeluarkan perkataan tidak sopan digantikan dengan denda RM500.

Pada 2 Jun 2020, Farid Kamil dijatuhi hukvman 13 bulan penj4ra bagi sabitan kes menggunakan kekerasan jen4yah terhadap anggota polis dan empat bulan penjara bagi sabitan kes mengeluarkan perkataan tidak sopan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Noor Arifin berkata, selepas meneliti dan menimbangkan keterangan dikemukakan pihak pendakwaan dan pembelaan, mahk4mah mendapati tertuduh gagal menimbulkan keraguan munasabah dan dibuktikan bersalah terhadap dua pertuduhan terbabit.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : Sinar Harian, Free Malaysia Today

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Hukvman Penj4ra 13 Bulan Farid Kamil Diganti Denda RM5,500, Ini Sebabnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*