Anak Gadis Pak Imam Yang Kena Tiipu RM5Ok Dgn Bakal Menantu Tampil Ceritakan Perkara Sebenar

” Saya kenal lelaki itu pada Januari lalu ketika bekerja di sebuah kedai baju. Dia ada membeli baju dan saya membuat penghantaran baju yang dipesannya.

Demikian pengakuan seorang gadis berusia 28 tahun susulan berita berhubung seorang lelaki meniipu bakal bapa mertua yang tular di media sosial.

Gadis yang enggan dikenali itu adalah anak kepada imam masjid berumur 65 tahun yang mendakwa kerugian lebih RM5O,OOO ak1bat diperd4ya bakal menantu berusia 36 tahun.

Svspek dikatakan mendkwa adalah peniaga emas serta kambing perap, dan membuat pinjaman wang serta emas daripada imam terbabit atas alasan untuk dijadikan modal perniagaan.

Gadis itu mendakwa, lelaki terbabit juga pandai mengambil hati, termasuk berkunjung ke rumahnya beberapa kali serta menunjukkan seolah-olah serius dengan hbungan mereka.

” Pada masa sama, lelaki itu juga memesan makanan yang saya jual. Dia membelinya beberapa kali sebelum kami menjadi rapat.

” Kami menyerahkan wang kepada lelaki itu kerana percaya dengan perniagaan yang diusahakan, dan dia mendkwa ditiipu oleh pelanggan atau pembekal barang.

” Lelaki itu juga menunjukkan bukti, termasuk barangan perniagaan serta resit bayaran untuk meyakinkan saya dan ayah,” katanya ketika dihubungi, di sini, hari ini.

Katanya, mereka mengambil keputusan untuk bertunang pada Julai lalu dengan menetapkan perkahwinan bakal berlangsung bulan ini, namun kemudian mengesyaki dirinya ditiipu lelaki itu sehingga menyebabkan kerugian puluhan ribu ringgit.

Susulan itu, gadis terbabit berkata, ayahnya membuat Iaporan poIis pada 14 September lalu.

Terdahulu, seorang imam masjid kerugian lebih RM5O,OOO selepas mendakwa diperdaya seorang lelaki berusia 36 tahun yang juga bakal menantunya, antara Jun hingga pertengahan bulan lalu.

Ketua PoIis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud, berkata s.iasatan awal mendapati imam berusia 65 tahun itu mengenali svspek pada Jun lalu melalui anak perempuannya berusia 28 tahun.

Beliau berkata, svspek mendakwa mempunyai perniagaan emas dan kambing perap dengan meminta sejumlah modal perniagaan daripada bakal mentuanya itu beberapa kali.

” Imam itu memberi wang lebih RM38,000 antara awal Jun hingga pertengahan September lalu secara berperingkat di Bandar Baru Kubang Kerian.

” Warga emas itu juga memberikan barangan kemas berjumlah RM6,OOO dan sebuah kereta Proton Gen 2 bagi memudahkan urusan perniagaan bakal menantunya,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Katanya, imam berkenaan kemudian menyedari dirinya ditiipu oleh svspek pada 14 September lalu, sebelum membuat Iaporan di Balai PoIis Bachok kerana wang yang dipinjamkan tidak dipulangkan kembali.

” Mngsa menghubungi bakal menantunya itu untuk menuntut wang, namun pelbagai alasan diberikan.

” Susulan Iaporan berkenaan, poIis menah4n svspek jam 11 malam tadi di sebuah rumah di Jalan Pengkalan Chepa bagi membantu s.iasatan.

” Kes disi4sat mengikut Sksyen 420 Knun Kesksaan dan svspek dalam proses untuk tah4nan rem4n,” katanya.

Beberapa hari lalu, kejadian berkenaan tular di laman Facebook apabila mngsa berkata pemberian wang oleh bapanya kepada lelaki itu didakwa dalam keadaan diri mereka ‘dipuk4u’.

” Kerugian kami berjumlah RM55,8OO, termasuk wang simpanan ibu, bapa dan abang, barangan kemas serta wang yang dipinjam daripada saudara terdekat,” katanya.

Sementara itu, berdasarkan Iaporan terbaru, svspek berusia 36 tahun sudah ditah4n rem4n selama empat hari bermula hari ini.

Ketua PoIis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, lelaki berkenaan direm4n sehingga Rabu.

” Tah4nan rem4n itu untuk membantu s.iasatan mengikut Sksyen 420 Knun Kesksaan.

” Jika sabit ksaIahan, lelaki berkenaan boleh dikenakan hukvman pnjara mksimum 10 tahun dan boleh dikenakan s3bat dan boleh dikenakan dnda,” katanya.

Sumber:hmetr0

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : trendingsangat.pw

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Anak Gadis Pak Imam Yang Kena Tiipu RM5Ok Dgn Bakal Menantu Tampil Ceritakan Perkara Sebenar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*