[VIDEO] Sukar Padam Kenangan, Bapa Terlalu S3dih Pemergian Anak Buatkan Netizen Seb4k

Tiada tandingan bila seseorang yang dikasihi dari kecil hingga dewasa pergi meningg4lkan dalam masa yang terlalu singkat. Namun, apakan daya t4kdir dan ketentuan telah ditetapkan. Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.

Begitulah juga kisah mengenai seorang bapa yang cukup pi.lu berdepan kem4tian anak keduanya pada 3 April tahun lalu.

Menerusi satu video tular, Hosen Samur, 65, dilhat gag4l menahan air mata ketika terkenang mengenai pemer.gian anak perempuannya, Sulistutina, akibat kanser usus tahap empat.

Video itu turut meraih sejuta tontonan selepas dikongsi anak ketiganya, Khairun Nizam, 30, menerusi aplikasi TikTok pada Sabtu.

Bercerita kepada mStar, jejaka yang mesra disapa Iejam itu mended4hkan fasa enam bulan pertama pemer.gian arw4h kakaknya cukup memberi kesan mendalam buat keluarga mereka, terutama bapanya.

“Saya terkejut video ini mendapat hampir sejuta tontonan dalam masa kurang 24 jam. Saya cuma nak berkongsi mengenai situasi sukar yang kami alami tahun lepas.

“Ia merupakan kema.tian pertama dalam keluarga kami. Kami memang berdvka, tambahan pula keluarga kami kecil saja.

iejam 3

Allahy4rham kakak Iejam bersama kedua ibu bapanya.

“Paling terkesan tentunya abah. Memang hari-hari dia men4ngis. Bukan meratapi, dia sebenarnya kuat, cuma sed1h sebab teringat semua kenangan.

“Setiap hari, dua kali abah akan pergi ke kubur kakak. Dalam enam bulan pertama, hari-hari dengar dia menangis,” imbas Iejam.

Doktor kata dia ada masa tak sampai setahun. Tapi disebabkan semangatnya, arwah bertahan tiga tahun.

VIDEO :

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Menurut Iejam, keadaan itu ternyata menjejaskan kesihatan bapanya sehingga dia terpaksa dibawa untuk menerima rawatan.

Malah kata Iejam, bapanya mungkin pe.rit menerima pemergi4n itu memandangkan sering berdepan kemati4n insan tersayang dalam hidupnya.

“Pada umur 65 tahun, abah dah lalui banyak pengalaman berdepan kem4tian dalam hidupnya. Abah ada adik kembar. Adik kembarnya meninggal pada tahun 2012.

“Kemudian kem4tian emak dan bapanya pula. Bila kakak meningg4l pada usia 34 pada tahun lepas, ia sekali lagi bagi kesan mendalam kepadanya.

“Perlahan-lahan suara abah hilang sebab n4ngis setiap hari selepas kematian kakak. Dia juga terpaksa diberi ubat supaya tak dep.resi.

“Umi saya pun se.dih. Tapi orang kata dalam pasangan, tak boleh dua-dua se.dih. Bila situasi macam tu, umi mainkan peranan untuk tunjuk kuat,” kata Iejam.

iejam 4

Arw4h meninggalkan seorang anak perempuan berusia tujuh tahun.

Bercerita mengenai kakaknya, Iejam mended4hkan Allahyar.ham didiagn0s menghid4p peny4kit itu pada akhir tahun 2017.

Kakaknya juga meninggalkan seorang cahaya mata perempuan berusia tujuh tahun yang kini menjadi penguat semangat untuk Iejam sekeluarga menerima ketentuan yang berlaku.

“Situasi saya macam abah, tak boleh sorok perasaan se.dih. Saya n4ngis di hadapan keluarga. Saya bukan meratapi, cuma tak puas lagi luang masa dengan arw4h.

“Tapi di depan anak arw4h, saya perlu jadi kuat. Anak dia pun faham apa yang berlaku. Abah pun dah beransur pulih, cuma bila ada keraian seperti hari raya dan hari lahir, mesti dia akan men4ngis,” ujarnya yang menetap di Gombak, Selangor.

iejam 2

Iejam akui turut terkesan dengan pemergi4n kakaknya pada tahun lalu.

Dalam pada itu, Iejam turut menitipkan pesan kepada orang ramai agar melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dan peka dengan kesihatan diri.

Ujarnya, kakaknya hanya tahu meng.hidap k4nser itu ketika penyakit sudah memasuki tahap empat, namun berjaya bertahan sehingga tiga tahun sebelum menghem.buskan naf4s ter4khir tahun lalu.

“Arw4h tahu ada kan.ser ketika dah masuk tahap empat. Dokt0r kata dia ada masa tak sampai setahun. Tapi disebabkan semangatnya, arw4h bertahan tiga tahun.

“Jadi, video itu juga saya nak bagi semangat kepada pejuang kan.ser agar terus bersemangat mel4wan peny4kit.

“Saya nak ingatkan orang di luar sana agar buat pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya enam bulan atau setahun sekali,” ujarnya lagi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : Mstar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "[VIDEO] Sukar Padam Kenangan, Bapa Terlalu S3dih Pemergian Anak Buatkan Netizen Seb4k"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*