[VIDEO] Meremang Bulu Roma! Alunan Ayat Suci Al Quran Pembuka Piala Dunia 2022

Piala Dunia 2022 Qatar rasmi dimulakan setelah upacara pembukaan, uniknya, penyelenggara menyelipkan bacaan ayat suci Al Quran dalam upacara pembukaan itu. Kejohanan bola sepak paling berprestij di planet bumi akhirnya membuka tirai malam tadi dalam upacara pembukaan yang penuh gilang-gemilang di Stadium Al Bayt sebelum aksi pertama kumpulan A, Qatar menentang Ecuador.

Menurut sumber Vocket, Piala Dunia 2022 dengan slogan ‘Now Is All’ berlangsung di lapan stadium rasmi di Qatar melibatkan 32 negara. Setiap pasukan diundi dalam 8 kumpulan, dimana setiap kumpulan dihuni oleh 4 pasukan. Disaksikan seramai 60 ribu penonton dengan menyaksikan berbagai persembahan dan tarian bernuansa Arab.

Lantunan lagu ala Timur Tengah menjadi pembukaan World Cup 2022. Morgan Freeman menjadi narator untuk acara pembukaan tersebut bersama Ghanim Muftah dan saling berkisah tentang kemanusiaan dan persatuan. Ghanim Muftah kemudian memulakan bacaan Surah Al Hujuraat ayat 13 di upacara pembukaan Piala Dunia 2022.

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal,” makna ayat tersebut.

Ini juga merupakan kali pertama dalam sejarah, bacaan Al Quran berkumandang dalam acara pembukaan Piala Dunia dibawah kelolaan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Selain itu, acara pembukaan turut diserikan dengan persembahan anggota kumpulan pop terkenal Korea Selatan, BTS, Jung Kook di hadapan ribuan penonton. Jung Kook menyanyikan Dreamers yang merupakan lagu rasmi Piala Dunia 2022. Tak lama kemudian, penyanyi asal Qatar, Fahad Al-Kubaisi memasuki padang untuk berkolaborasi dengan Jungkook BTS.

Kejohanan yang buat julung kalinya diadakan di Timur Tengah itu mencatat perbelanjaan paling tinggi dalam sejarah. Buat pertama kali juga penerbangan dari Tel Aviv dibenarkan mendarat di Doha bagi memberi peluang buat rakyat Palestin dan Israel menyaksikan Piala Dunia kali ini

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook TrexMedia

Sumber : Muraimy

Apa komen anda?

Be the first to comment on "[VIDEO] Meremang Bulu Roma! Alunan Ayat Suci Al Quran Pembuka Piala Dunia 2022"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*