Wabak Kor0navirius, Akhirnya Presiden China mula dedah perkara ini

PRESIDEN China, Xi Jinping memberi am4ran bahawa wab4k koronavir1us mampu mer3bak dengan cepat, berikutan angka kemat1ian di negara itu sudah mencatatkan 56 kes.

Presiden itu juga telah mengisytiharkan penutvpan rangkaian pengangkutan awam di seluruh China.

Beliau juga mahu agar kakitangan pervbatan dan bekalan vbat dibawa masuk lebih banyak ke Wuhan, iaitu pusat bermulanya w4bak tersebut.

Sebanyak 15 jumlah kemat1ian akibat wab4k tersebut yang dilaporkan oleh pihak berkuasa Hubei pada Ahad, selain 688 kes terbaharu.

Kes membabitkan wab4k tersebut kini turut dilaporkan di Thailand, Jepun, Korea Selatan, Amerika Syarikat, Vietnam, Singapura, Malaysia, Nepal, Perancis, Australia dan Kanada.

Dua lokasi tarikan pelancong di Hong Kong iaitu Hong Kong Disneyland dan Ocean Park, turut mengumumkan penutvpan kepada pengunjung buat masa ini.

Wuhan, yang populasinya terdiri daripada 11 juta penduduk, telah mengeluarkan arahan lar4ngan penggunaan kenderaan termasuk kereta persendirian di kawasan bandar mulai Ahad dalam usaha mengelakkan penvlaran w4bak tersebut.

“Negara sendiri kenapa tak boleh ambil tindakan sendiri?” – Ramai k3cam kerajaan ikut garis panduan WHO, fakta ini mungkin buat anda sedikit tenang.

RAMAI rakyat negara ini yang melahirkan keb1imbangan terhadap penularan wabak koronavi1rus yang sudah mencatatkan empat kes posit1if setakat ini.

Lebih ketara apabila medium media sosial digunakan untuk meluahkan p3rasaan kec3wa dan tidak pvas hati terhadap kerajaan yang did4kwa tidak seri1us menangani isu berkenaan.

Kebanyakan netizen mempersoalkan tindakan kerajaan yang enggan mengh4lang pelancong dari China khususnya, daripada memasuki Malaysia dalam usaha untuk mengelakkan peny3baran virvs dari negara berkenaan.

Perlu Isytihar Darvrat

Bagaimanapun, memetik kenyataan daripada Facebook Pencerahan MY yang dimuatnaik di Facebook Kelab Che Det, untuk mengh4lang mana-mana warga asing daripada memasuki Malaysia atas sebab wab4k, penyaki1t itu perlu diisyt1ihar sebagai Am4ran Darvrat Kesihatan Antarabangsa (PHEIC) terlebih dahulu oleh Pertubuhan Kesi1hatan Sedunia (WHO).

“Inilah sebabnya mengapa kerajaan tidak boleh sewenang-wenangnya halang warga China daripada memasuki Malaysia dalam menangani Wvhan Coronav1irus (Koronav1irus) ini.

“Walaupun dik3cam dan did3sak oleh seluruh masyarakat, kerajaan tetap perlu mengikut garis panduan secara profesional, bukan berlandaskan sen1imen, emos1i apatah lagi d3sakan netizen,” tulis kenyataan itu.

Posting awal mengenai koronavirvs di Facebook Pencerahan MY.

Menurutnya lagi, WHO telah bersidang mengenai koronavirvs ini dan mendapati belum ada keperluan untuk mengisytiharkan PHEIC.

“Staf kesi1hatan mengikuti profesionalisme, bukan emos1i,” tulis kenyataan itu lagi.

Perkongsian tersebut bagaimanapun mendapat k3caman hebat, dengan rata-rata netizen seolah-olah tidak berpvas hati apabila garis panduan diguna pakai dalam situasi ini.

Antara komen netizen terhadap perkongsian di laman Facebook Pencerahan MY yang rata-ratanya meng3cam info garis panduan mengenai koronav1irus.

“Negara sendiri kenapa tak boleh ambil tindakan sendiri? Kenapa tunggu negara lain bagi arahan baru buat?”soal seorang netizen.

“Dah negara sendiri, boleh saja isytihar demi keselamatan rakyat. Ini sibuk nak ikut peraturan WHO la apa la,” komen netizen lain pula.

“Banyak negara dah sekat pelancong dari China. Adoi ini bukan masa untuk poli1tik, ini soal ny4wa rakyat,” kata seorang netizen lain.

Menyedari ramai yang ‘pan4s’ dengan penjelasan yang diberikan mengenai garis panduan WHO, pengendali Facebook tersebut membuat satu posting baharu untuk memberikan penjelasan yang lebih jelas.

Paparan skrin posting di laman Facebook Pencerahan MY mengenai garis panduan WHO dan sekatan pelancong China.

Pada Sabtu, Menteri Kes1ihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad mengesahkan tiga warganegara China kini dit4han di Hospital Sungai Buloh, Selangor selepas dis4hkan dijangki1ti 2019 novel koronavirus (2019-nCoV).

Tiga kes yang disahkan tersebut merupakan kalangan kontak rapat kepada dua kes yang merupakan bapa dan anak, yang terdahulu disahkan dijangki1ti penyak1it yang sama oleh Kementerian Kesi1hatan Singapura (KKS).

Malam Sabtu, Kementerian Kesi1hatan mengesahkan satu lagi kes posit1if koronav1irus di negara ini, menjadikan keseluruhan sebanyak empat kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Kementer1ian Kes1ihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah bagaimanapun berkata ia tidak mempunyai kaitan dengan tiga kes posit1if sebelum ini.

Kes terbaharu itu melibatkan lelaki berusia 40 tahun dari Wuhan, China yang datang ke Johor Bahru pada 22 Januari, menaiki bas dari Singapura bersama 17 pelancong China lain.

Pesaki1t itu kini dirujuk ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru dan kini dipantau di bawah jagaan Pasukan Pervbatan Penyak1t Berjangk1it.

p/s: Sama-sama kita doakan supaya Malaysai terus s3lamat dari waba4k segala penyak1t

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Duniadanakhirat via lepatpisang

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Wabak Kor0navirius, Akhirnya Presiden China mula dedah perkara ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*