Lelaki 41 Tahun Sah Jadi Rakyat Malaysia Pertama Positif Kor0navirvs!

Selepas ‘dihujani’ dengan pelbagai kebimbangan, Malaysia akhirnya terpalit dengan satu kes kor0navirvs yang membabitkan rakyat tempatan.

Menerusi laporan Harian Metro, lelaki berusia 41 tahun telah menjadi rakyat Malaysia pertama disahkan positif kor0navirvs baharu (2019-nCoV).

Perkara itu turut disahkan oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Jelas beliau, mangsa menghadiri mesyuarat bersama beberapa delegasi antarabangsa termasuk China di negara jiran pada 16 hingga 23 Januari lalu.

Katanya, keluarga terdekatnya akan diletakkan dalam ‘home surveillance’ selama 14 hari.

artikel berkaitan

SEORANG lelaki berusia 41 tahun dari Selangor menjadi rakyat Malaysia pertama dijangk1ti koronav1rus (2019-nCoV).

Lelaki berkenaan berlepas ke negara itu untuk menghadiri persidangan dengan delegasi antarabangsa termasuk beberapa peserta dari China.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata lelaki itu mempunyai sejarah kunjungan ke Singapura dan kementerian telah menghubungi republik itu untuk pengesanan kontak.

Dia menghadiri mesyuarat dari 16  hingga 23 Januari dan kembali ke Malaysia pada hari terakhir persidangan, kata Dr Dzulkefly.

Pada 29 Januari, dia mendapatkan raw4tan dari sebuah hospital swasta kerana batuk dan dem4m sebelum dirujuk ke Hospital Sungai Buloh pada 2 Februari.

Lelaki berkenaan adalah seorang daripada dua kes dilaporkan di Malaysia.

Kes yang lain membabitkan seorang lelaki Cina berusia 61 tahun yang tiba di Malaysia pada 18 Januari dan mula mengalami dema4m pada 23 Januari.

Dia menerima raw4tan pes4kit luar di sebuah hospital swasta dan diletakkan di bawah pemantauan di rumah selama dua minggu.

Pada 2 Februari, dem4mnya berterusan dan dia dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk menerima raw4tan lanjut dan ujian makmal pada hari berikutnya mengesahkan dia positif j4ngkitan 2019-nCoV.

Dia sedang dirawat di wad pengasingan dan berada dalam keadaan stabil.

Dengan dua kes terbaru ini, menjadikan jumlah mangsa positif jangkitan itu seramai 10 orang.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber :  GEMPAK via MSTAR

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Lelaki 41 Tahun Sah Jadi Rakyat Malaysia Pertama Positif Kor0navirvs!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*