Nor Hidayah did4kwa tegur ibu mentua jgn makan harta anak yatim. Ini respond balas Ali

Ali Puteh berkata dia berkecil hati terhadap isteri Abam iaitu Nor Hidayah kerana mengeluarkan perkataan berbunyi ‘jangan makan harta anak yatim’ kepada ibunya, Sabariah Arshad, 63.

Ungkapan itu dikeluarkan ketika ada pihak datang ke rumah mereka untuk menuntut hut4ng Abam pada hari keempat kem4tian arwah.

“Ada orang datang tuntut hut4ng, dia berkata kepada ibu ‘ini harta saya dan anak, sesiapa makan walaupun seringgit, kira makan duit anak yatim’.

Ali terki1lan dengan kakak iparnya.

“Ayat yang dikeluarkan kepada ibu menyentvh hati saya. Balik rumah, saya bertanya kepada dia kenapa cakap begitu kepada mak.

“Kita orang Islam, tahu mana halal dan h4ram. Kenapa kau kata makan harta anak yatim,” kata Ali ketika di sidang media yang dibuat pada Jumaat.

Allahy4rham Abam atau Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan, 32, men1inggal dunia pada 10 Februari lalu selepas dua hari mengalami d3mam.

Anggota kumpulan Bocey itu meninggalkan seorang isteri, Nor Hidayah, 28, dan anak lelaki bernama Syed Uthman Hamzah yang kini berusia lapan bulan.

Saya mengakui saya sendiri yang muat naik status ‘bi1nat4ng’ itu sebab tidak dapat menahan kem4rahan.

Sebelum ini, video Nor Hidayah mendedahkan kereta milik arw4h suaminya diambil keluarga mentua dan dia tidak dapat harta peningg4lan ketika ditemu bual usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri mengundang kemar4han Ali.

Ali tidak dapat menahan kemar4ahannya memuat naik status berbavur hi1naan terhadap Nor Hidayah namun telah memadamnya sebaik sahaja menerima pelbagai k3caman.

Pesanan Kepada Dato Aliff

Malah Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan, 31, memohon agar Aliff bertavbat kerana secara tidak sengaja telah mem3cah b3lah silaturrahim antara ahli keluarga.

“Mana adab dia sebagai seorang Islam. Sepatutnya soalan itu perlu minta persetujuan kedua-dua keluarga. Nak beri sumbangan, saya bersyukur sangat.

Ali beri terk1ilan dengan tind4akan Aliff Syukri bertanyakan soal harta pus4ka arwah Abam.

“Tapi bila dengar soalan itu, cuba bayangkan perasaan ibu saya. Kepada Aliff Syukri yang sangat hebat, bertavbat la, pintu tavbat sentiasa terbuka.

“Jangan p3cahkan silaturrahim keluarga. Di mana adab kamu kepada keluarga yang kamu p3cah b3lahkan,” kata Ali di sidang media khas yang diadakan pada Jumaat.

Tindakan Aliff menemu bual Nor Hidayah dengan bertanyakan mengenai harta peningg4lan arw4h mengundang kem4rahan Ali sehingga memuat naik status hi1naan kepada kakak iparnya.

Kalau datuk nak beri sumbangan boleh tapi kenapa perlu merungkai ai1b keluarga kami.

Menerusi video siaran langsung Facebook tersebut, Nor Hidayah mendedahkan kereta milik arwah suaminya diambil keluarga mentua dan dia tidak dapat harta pen1inggalan

Dalam pada itu, anggota kumpulan Puteh ini memohon Aliff datang ke rumah tanpa membawa kemera untuk memohon maaf kepada ibunya yang tergor3es hati atas tindakan tersebut.

“Datuk dengan saya bukan tidak kenal, datuk kenal keluarga arwah. Kenapa begini datuk? Walaupun tiada niat tapi secara tidak langsung kamu p3ecah b3elah keluarga kami.

“Keluarga saya dihina disebabkan datuk. Kalau datuk nak beri sumbangan boleh tapi kenapa perlu merungkai ai1b keluarga kami.

“Jika datuk m4lu nak mohon maaf kepada saya, tak apa saya sudah maafkan datuk. Tapi datuk datanglah ke rumah, memohon maaf kepada ibu saya.

“Kerana tindakan datuk itu telah meng0res hati ibu saya. Tolong jumpa ibu saya tanpa membawa kamera dan mohon maaf kepadanya,” ujarnya.

sumber: astro gempak

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : duniadanakhirat

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Nor Hidayah did4kwa tegur ibu mentua jgn makan harta anak yatim. Ini respond balas Ali"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*