2 hari berturut kes positif bawah 100. Tapi ada perkara yg lebih merisaukan Dr Noor Hisham

Sejak beberapa hari ini, jumlah kes posi1tif Covi1d-19 yang dilaporkan dilihat semakin berkurangan. Sudah dua hari berturut, kes pesak1it yang posit1f pendem1k tersebut berada di bawah angka seratus.

Pada 16 April, kes positif adalah sebanyak 110 dan menVrun pada hari semalam(17 April) dengan hanya 69 kes yang dilaporkan.

Hanya 54 kes positif sahaja hari ini

Sebentar tadi, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham memaklumkan bahawa hanya 54 kes sahaja dilaporkan.

Hal ini sedikit sebanyak membuat rakyat Malaysia menarik naf4s leg4 susulan daripada penVrunan yang agak ketara sejak beberapa hari ini.

Namun begitu, dalam sidang media tersebut, KP Kesihatan memaklumkan bahawa ada dua kemati1an direkodkan sama seperti semalam.

Jumlah mereka yang sembuh turut sudah menjangkau sebanyak 3,102 kes dengan 5,305 kes positif kesemuanya.

Terus duduk rumah semua

Dalam pada itu, Dr Nor Hisham tetap masih mengingatkan kepada orang ramai agar mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan ini bagi memastikan rantai1an Covi1d-19 akan terus terputus.

Jangan Salah Erti Penvrunan Kes, Perju4ngan Belum Selesai’

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan orang ramai agar tidak salah erti dengan penVrunan jumlah jangk1itan Cov1id-19 kebelakangan ini.

Sebaliknya, beliau mengingatkan orang ramai bahawa perjuangan mel4wan Covi1d-19 belum selesai.

“KKM khuatir sekiranya penurunan jumlah kes beberapa hari ini disalah erti serta membuatkan masyarakat alpa lalu mengambil mudah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana memikirkan bahawa w4bak ini hampir selesai.

“Perjuangan kita belum selesai,” katanya dalam sidang media harian hari ini.

Malaysia mencatatkan 54 k3s baru hari ini, yang merupakan kali ketiga k3s harian dalam minggu ini berada di bawah paras 100 k3s.

Jumlah pesak1it pul1h juga pada tahap yang memberangsangkan, iaitu pada kadar 58.5 peratus, atau 3,102 kes termasuk 135 hari ini.

Walaupun ia perkembangan yang baik, Noor Hisham menegaskan bahawa orang ramai perlu terus dengan PKP.

Dalam sidang media itu, mengulas sama ada PKP akan dilanjutkan atau tidak, Noor Hisham berkata ia perlu berdasarkan sains dan fakta.

Jelasnya, sekiranya PKP berakhir pada 28 April ini seperti dijadualkan, kehidupan harian tidak kembali seperti biasa dan peraturan kesih4tan tertentu akan diperkenalkan.

Ketika ditanya tentang kemungkinan PKP akan dilanjutkan sehingga Mei, Noor Hisham berkata Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) memutuskan berhubung darVrat kesih4tan awam berdasarkan tiga faktor iaitu kadar kemat1ian, kadar kebolehjangk1itan dan kesan ekonomi.

“Jadi sekarang di negara ini, kita juga membuat keputusan berdasarkan tiga faktor ini,” katanya.

Tambahnya, angka kemati1an di negara ini masih rendah berbanding negara lain.

Jelasnya, kadar k3s aktif di negara ini ialah 2,115 kes.

“Dari 2,115 k3s tersebut, mereka berpotensi menjangkiti orang lain, sementara mereka yang discaj dan negat1if tidak akan menjangk1iti orang lain.

“Itulah sebabnya dari 2,115 kes tersebut, kami mer4wat mereka kerana ada kemungkinan mereka akan menjangk1iti orang lain,” katanya.

Sementara berdasarkan kesan ekonomi, kata Noor Hisham, KKM sedang melihat kemungkinan memberi kebenaran pembukaan kembali sektor lain secara berperingkat.

Bagaimanapun, Noor Hisham menegaskan bahawa keutamaan ketika ini adalah agar semua pihak mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan seperti tidak mengadakan perhimpunan awam dan menjaga jarak sosial

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber:MB

Apa komen anda?

Be the first to comment on "2 hari berturut kes positif bawah 100. Tapi ada perkara yg lebih merisaukan Dr Noor Hisham"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*