“Orang Yang Bertudung Tak Boleh Pakai Baju Mereka Yang Ada Brand” – Neelofa Ded4h Dug4an Ketika Mula Bertudung

Selebriti popular, Neelofa berkongsi kisah ketika pertama kali ke New York berseorangan dengan membawa imej bertudung.

Kata Neelofa, dia berasa t4kut dengan tanggapan penduduk di sana dengan penampilannya memandangkan waktu itu berlaku kejadian yang tak diingini yang melibatkan orang Muslim.

“Lima tahun lepas masa pertama kali saya ke New York, saya takvt nak keluar sorang. Sebab masa itu tengah tervk tentang isu temb4k-menemb4k sampai terjadi dekat masjid. Saya takut macam mana tanggapan mereka terhadap saya perempuan yang bertudng.

“Saya sangat takvt. Memang berdebar tapi saya kuat cakap dengan hati yang Allah akan jaga saya. Kalau betul saya kena ‘att4ck’, saya reda. 

“Tapi apa yang mengejutkan apabila ramai orang bukan Islam yang berfikiran terbuka dan memuji kecantikkan saya. Mereka bukan pandang tudung sebagai simbol fesyen,” katanya.

Perkongsian itu dibuat ketika siaran langsung bersama Ustaz Ebit Lew di Instagram (IG) semalam.

Dalam pada itu dedah pelakon Suri Hati Mr. Pilot, ada beberapa ‘brand’ di Malaysia yang tidak membenarkannya untuk meminjam baju ketika mula berhijab.

“Dekat Malaysia bila saya mula bertudung, ingat lagi bila ada beberapa ‘brand’ yang tak nak bagi saya pinjam baju. Dia kata kami tidak ‘represent’ mereka yang bertudung. Maksudnya orang yang bertudung tak boleh pakai baju mereka.

“Jadi disebabkan itu, saya menggunakan pentas fesyen ini untuk berjihad atau berdakw4h. Saya nak meletakkan orang Islam yang menutup aurat di pentas antarabangsa. 

“Saya nak pergi semua acara di mana semua orang dekat situ tidak bertudung tetapi saya seorang yang bertudung. Saya nak muncul di majalah yang tidak pernah keluarkan orang yang bertudung. Sebab saya nak tunjuk orang Islam juga mampu berada setaraf dengan orang bukan Islam.

“Saya tidak pernah cerita ini secara terang-terangan kepada ramai orang sebab saya tak nak kongsi selagi saya tak capai apa saya nak,” katanya lagi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Delika! Is that you ??

A post shared by Neelofa (@neelofa) on

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Always keep your wardrobe as colourful as your life @fendi

A post shared by Neelofa (@neelofa) on

Apapun, pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka, gunakan ‘sanitizer’, kurangkan aktiviti di luar rumah serta lakukan semua perkara yang boleh menceg4h COV1D-19!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: GEMPAK

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Orang Yang Bertudung Tak Boleh Pakai Baju Mereka Yang Ada Brand” – Neelofa Ded4h Dug4an Ketika Mula Bertudung"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*