Keluarga panik, jen4zah ‘bertukar rupa’

BAYANGKANLAH bagaimana perasaan ahli keluarga dan kariah yang membantu urusan berkaitan apabila jen4zah yang hendak dikubvrkan dan sudah hampir dimasukkan ke liang lahad rupanya sudah ‘bertukar wajah’.

Sepatutnya jen4zah yang hendak diuruskan ialah seorang lelaki, namun apa yang berlaku sebaliknya hingga menimbulkan panik hadirin di tanah perkubvran terbabit.

Itu kejadian yang tular melalui sebuah video yang tersebar melalui aplikasi perbualan kelmarin. Video berdurasi 1.39 minit ini menunjukkan sebilangan kakitangan petugas kesihatan mengambil kembali ker4nda yang dibungkus dengan plastik dari kubvr tersebut.

Ker4nda itu kemudian dimasukkan semula ke dalam ambulans.

Rupanya disebabkan kekeliruan petugas, ker4nda jen4zah lelaki dengan ker4nda wanita yang terbabit yang dialamatkan di Wonocolo telah tertukar. Itu hanya diketahui daripada maklumat identiti yang terdapat di keranda.

Kejadian tersebut dilaporkan berlaku di Pagesangan, Jambangan, Surabaya.

Keluarga terlibat tentu saja terkejvt dan kesal dengan kejadian tertukar m4yat itu.

Amir, salah seorang sepupu si m4ti, mengatakan bahawa setelah mengetahui m4yat telah tertukar, dia segera meminta pemandu ambulans untuk menghubungi h0sp1tal.

“Sebaik sahaja kami dapati ia jen4zah seorang wanita, kami segera menyampaikannya dan meminta pemandu untuk menghubungi pihak h0sp1tal, sebelum mendapat perhatian mereka,” kata Amir kepada wartawan semalam (24/6/2020).

jen4zah kembali diangkat untuk dimasukkan semula ke dalam ambulans selepas kesilapan disedari petugas.

Amir berkata, jen4zah saudaranya yang lelaki itu men1ngg4l kerana s4kit jantung. Pada hari Selasa (23/6) sekitar jam 9 pagi waktu tempatan, terdahulu lelaki itu yang masih hidup sebelum itu dibawa ke sebuah h0sp1tal swasta di Wonokromo. Tetapi tidak lama di h0sp1tal, saudara lelakinya yang berusia 53 tahun tersebut men1ngg4l dunia.

p0lis mengesahkan adanya pertukaran m4yat-m4yat berkenaan.

Ketua p0lis Jambangan, Kompol Isharyata mengatakan berdasarkan maklumat yang diperoleh, ketika m4yat m4ngs4 hendak dimasukkan ke dalam kubvr, keluarga terbabit baharulah perasaan identiti jen4zah yang berbeza.

h0sp1tal minta maaf

h0sp1tal Ahmad Yani meminta maaf atas kejadian pertukaran m4yat itu yang mana sebelum ini si m4ti dirawat di h0sp1tal.

Pengarah h0sp1tal Ahmad Yani, Dr Samsul Arifin mengakui terdapat kesalahan pada pegawainya ketika menyerahkan ker4nda untuk dikebvmikan.

“Ya, ada kesalahan dari pegawai saya, tidak menggunakan SOP,” kata Samsul ketika dihubungi AFP pada hari Rabu (24/6/2020).

Dr Samsul memberitahu bahawa pihaknya telah menggantung tugas kakitangan di h0sp1talnya itu yang tidak menjalankan SOP, sehingga menyebabkan kesalahan mengirim peti m4ti.

“Tentunya, karena mereka tidak menjalankan SOP, harus ada sanksi sesuai dengan peraturan,” katanya.

Dr Samsul menambah bahawa di bilik m4yat h0sp1tal Wonokromo, terdapat dua orang yang men1ngg4l dunia. Samsul berkata, keluarga ingin segera mengubvrkan m4yatnya. Tetapi pada masa itu, hanya ada seorang pegawai yang mengendalikan dan bergegas hingga lupa menjalankan SOP. -detiknews.com

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Sinar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Keluarga panik, jen4zah ‘bertukar rupa’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*