Baru Je Mula PKPB, Angkasawan Negara terpaksa jadi penghantar makanan

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula semalam sehingga 27 Oktober ini mengejuutkan rakyat

KUALA LUMPUR – Angkasawan Negara, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor mengakui beliau kembali menjadi penghantar makanan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula semalam.

Pemilik Bersama Restoran Rebung itu berkata, status yang dimilikinya ketika ini tidak penting malah beliau langsung tidak berasa malu kerana kerja yang dilakukan itu adalah halal.

Kata bapa kepada empat anak itu, kesanggupannya menjadi penghantar makanan itu diharapkan akan menjadi contoh dan perangsang kepada kakitangannya di restorannya itu.

“Status tidak penting kerana seperti ketika PKP semua berdepan kesuk4ran dan orang di luar hendak dapat makanan pun susah.

“Jadi ambil keputusan untuk hantar sendiri makanan, naik motorsikal dan saya juga ingin beri perangsang serta contoh kepada kakitangan saya kerana bila nampak bos buat, mereka lagi bersemangat.

“PKPB ini semua restoran digalakkan amal konsep bungkus dan saya akan sendiri menerajui pasukan Restoran Rebung untuk untuk menghantar makanan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

“Tidak susah dan seronok sebenarnya kerana saya suka sesuatu yang berbeza dan tidak perlu rasa malu dan tersinggung lebih-lebih lagi masa Cov1d-19 ini apa sahaja kerja yang halal kita perlu buat,” katanya ketika ditemui MalaysiaGazette di Restoran Rebung di sini baru-baru ini.

Angkasawan Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha menaiki lif ketika membuat servis penghantaran makanan ketika di Restoran Rebung, Bukit Aman, Kuala Lumpur. foto MOHD ADZLAN, 14 OKTOBER 2020.

Pada bulan Ramadan ketika PKP, kisah Sheikh Muszaphar Shukor menjadi penghantar makanan untuk tempahan makanan telah menjadi vir4l di media sosial.

Seorang Pensyarah

Mengulas lanjut, Sheikh Muszaphar yang juga pensyarah berkata, beliau seronok dapat berjumpa pelanggan apatah lagi mereka begitu teruja hendak mengambil gambar Bersama.

Namun beliau mengakui melalui kesukaran sebagai penghantar makanan apabila terpaksa berteduh dibawah jambatan ketika hujan lebat.

“Saya jumpa ramai nasib yang sama dan kami dapat borak-borak serta seronok dapat jumpa.

“Menjadi penghantar makanan suk41r dan diibarat juga sebagai petugas barisan hadapan. Saya hormat mereka dan bukan sahaja doktor tetapi mereka yang pastikan tempahan makanan sampai di rumah pelanggan,” katanya.

Sheikh Muszaphar menjadi individu pertama Malaysia sampai di angkasa lepas pada Oktober 2007 dan baru-baru ini berada di kedudukan teratas sebagai World’s Most Admired kategori Malaysia yang dikeluarkan portal YouGov.

Portal itu mengumpulkan pencalonan terbuka World’s Most Admired dari panelis di 42 negara dan wilayah seluruh dunia bermula Januari sehingga Mac lalu.

Sheikh Muszaphar berjaya menewaskan Datuk Lee Chong Wei yang berada di tempat kedua diikuti bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau yang memiliki hampir satu juta pengikut di Instagam miliknya kini menjadi idola dalam mendidik anak-anak di kalangan ibubapa.

p/s: Semoga apa yang di lakukan oleh Ikon Rakyat Malaysia ini dapat di jadikan role model kepada anak-anak muda di luar sana dalam mengdepanai situasi ekonomi yang semakin mencabar ini

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

sumber: MalaysiaGazette

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Baru Je Mula PKPB, Angkasawan Negara terpaksa jadi penghantar makanan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*