Pelan Lic1k l0loskan Diri Dalam Masa Dua Minit Dijelaskan Secara Terperinci

Kuala Lumpur: Seolah-olah dirancang dari awal dengan penuh teliti. Malah, kedudukan pagar keselamatan jenis anti-climb, jalan pintas dan susun atur sekitar Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM) Putrajaya, diselidik terlebih dahulu.

Semua itu membolehkan d4lang ut4ma sindi1ket cuci duit atau pengubahan wang har4m berusia 32 tahun terbabit melarikan diri tanpa disedari pihak berkuasa dalam kejadian jam 6.30 petang Ahad lalu.

Difahamkan, saspek yang mend4kwa sebagai Datuk Seri itu meloloskan diri dengan bantuan tiga pengawal peribadinya yang bertindak cekap dalam tempoh kurang dua minit.

Dia sebelum ini ditahan SPRM pada 2 Oktober sebelum direm4n sehingga Ahad lalu susulan s11asatan kes pengubahan wang har4m membabitkan artis.

Sumber berkata, dua daripada pengawal peribadi svspek berperanan sebagai ‘kuda’ bagi membolehkan svspek memijak belakang tubuh mereka untuk melepasi pagar setinggi hampir dua meter itu.

Menurutnya, seorang lagi pengawal peribadi svspek menyambutnya di luar pagar sebelum mereka melarikan diri dengan menaiki Perodua Myvi.

Sumber itu berkata, terdahulu, sembilan sauspek yang dilepas rem4n dibawa pulang ke ibu pejabat SPRM Putrajaya untuk proses dokumentasi jaminan sekitar jam 6 petang.

Menurutnya, sebaik tiba di pejabat SPRM, ramai anggota polis berkumpul di lobi utama bangunan.

“Ini menyebabkan semua saspek tidak mahu keluar dari kenderaan masing-masing. Ada kalangan ahli keluarga saspek juga hadir di lokasi untuk proses jaminan.

“Berlaku kekecohan di lobi utama bangunan SPRM apabila semua OKT (orang kena tudvh) enggan keluar dari kenderaan berikutan kehadiran ramai anggota polis di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya.

Menurutnya, hasil perbincangan antara SPRM, polis dan peguam, polis akur dan bersetuju menunggu semua suspe3k di luar pintu utama Ibu Pejabat SPRM.

“Selepas selesai proses dokumentasi jaminan, semua OKT dibebaskan dan menaiki kenderaan masing-masing untuk keluar dari Ibu Pejabat SPRM.

“Ada empat kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjemput suspe3k yang melarikan diri.

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama disekat dan susp3ek lain dit4han polis semula.Bagaimanapun, seorang svspek yang dibebaskan dengan jaminan diserahkan SPRM kepada peguam beliau,” katanya.

Menurutnya, suspe3k bergelar Datuk Seri terbabit masuk ke dalam Toyota Vellfire bersama peguam, pengawal peribadi dan pemandu.

“Dia masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.Bagaimanapun, dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, suspe3k dipercayai keluar dari kenderaan dan melarikan diri ke arah pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibantu dua pengawal peribadi.

“Lokasi suspe3k melarikan diri terselindung di sebalik tempat penyimpanan gas. Svuspek dikesan memijak belakang tubuh dua pengawal peribadinya untuk melepasi pagar berkenaan,” katanya.

Menurutnya, hasil si1asatan rakaman kamera litar tertutup (CCTV), susp33k disambut seorang lagi pengawal peribadi yang menunggu di luar pagar.

“Sebuah Perodua Myvi menunggu di tepi jalan dan melarikan suspe3k.

“Apabila polis menahan Toyota Vellfire yang dinaiki suspe3k dan melalui pintu pagar utama, baru disedari suspe3k melarikan diri,” katanya.

Menurutnya, tidak timbul isu kecuaian dan dakwaan ada pembabitan ‘orang dalam’ berikutan suspe3k ketika itu dibebaskan dengan jaminan.

“Pihak SPRM sentiasa memberi kerjasama baik dan membantu si1asatan polis bagi memastikan kes berkenaan disi1asat dengan rapi,” katanya.

Menurut sumber itu lagi, individu yang melarikan diri itu bukan bergelar Datuk Seri seperti ditul4rkan ataupun dilaporkan.

Pada 8 Oktober lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki berkata, pihaknya mengesan ratusan syarikat diwujudkan bagi meng4buri pihak berkuasa berhubung sind1iket pengubahan wang har4m dikaitkan dengan perniagaan membabitkan artis dan selebriti.

SPRM turut menyi1ta 23 kenderaan mewah pelbagai jenis antaranya Ford Mustang, Rolls Royce, Bentley, Ferrari dan Porsche serta beberapa motosikal berkuasa tinggi dimiliki ahli sindi1ket dipercayai hasil kegiatan har4m.

Sebelum ini, SPRM turut dilaporkan memanggil pasangan selebriti untuk memberi keterangan bagi membantu si1asatan kes pengubahan wang har4m berkenaan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Kredit:HmetroOnlinee

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pelan Lic1k l0loskan Diri Dalam Masa Dua Minit Dijelaskan Secara Terperinci"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*