Pengeluaran KWSP, One Off Kpd Frontliner, Ini Antara Senarai Bantuan Kepada Rakyat Yg Diumumkan Dalam Belanjawan 2021

“Dengan rendah dirinya, saya mengajak rakan-rakan Yang Berhormat untuk menghayati dan menilai pembentangan Belanjawan ini dengan semangat perpaduan, hati terbuka dan berjiwa besar,” begitu Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz membuka gelanggang Belanjawan 2021 yang masih berlangsung saat ini.

Belanjawan 2021 disifatkan sebagai paling mendebarkan dan bersejarah sepanjang tempoh pandem1k Cov1d 19 melanda dunia, apa lagi banyak rakyat Malaysia yang mengalami kris1s ekonomi merunc1ng kesan daripada kr1sis ini.

Pada saat banyak yang masih tekun memantau dan menghayati semua Belanjawan 2021 yang dibentangkan Tengku Zafrul, terdapat banyak momen lucu dan tersendiri yang terjadi sepanjang semua rakyat sangat bersemangat untuk mengetahui hak mereka melalui pembentangan bajet yang sangat penting ini.

Berikut kami kongsikan serba sedikit perkembangan yang dikutip dari pelbagai sumber dan platform media sosial sepanjang proses Belanjawan 2021 dibentangkan.

Pembentangan Belanjawan 2021 Tertangguh 15 Minit

Pembentangan Rang Undang-undang Pembekalan (Belanjawan) 2021 yang sepatutnya bermula 4 petang di Dewan Rakyat terhenti selama 15 minit membuatkan rakyat yang sudah tidak sabar menunggu pembentangan bajet ini tertanya tanya.

Rupa rupanya, hal ini kerana SOP sedia ada adalah mengehadkan hanya 80 orang Ahli Parlimen dibenarkan masuk ke dewan pada satu-satu masa, namun untuk hari penuh bersejarah ini Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) bangkit memohon agar dibenarkan kesemua Ahli-ahli Parlimen masuk ke dalam dewan.

Selepas mempertimbangkan permohonan itu, Speaker Datuk Azhar Azizan Harun akhirnya membenarkan kesemua Ahli-ahli Parlimen masuk ke dalam dewan.

Azhar bagaimanapun berkata SOP sedia ada iaitu had 80 orang Ahli Parlimen pada satu-satu masa, akan berjalan pada sesi seterusnya Isnin ini. 

Misteri Beg Kelabu Menteri Kewangan 

Beg Kelabu yang dibawa Menteri Kewangan menjadi tumpuan warganet. Dalam salah satu cuitan, ada warganet yang mengatakan beg yang dibawa oleh Menteri Kewangan sebagai beg keramat.

Tahun ini, beg kelabu yang dibawa Tengku Zafrul turut diperkatakan. Hal ini kerana ia dilihat bersaiz sedikit kecil dari tahun tahun sebelumnya. 

“Variasi beg keramat berisi teks ucapan belanjawan tahunan. Dari tradisi beg bimbit hitam kepada beg sampul. Mana satu menjadi pilihan?” cuit seorang pengguna Twitter.

Meski demikian misteri beg kelabu Tengku Zafrul terjawab apabila beliau sebenarnya hanya membawa tablet berbanding teks yang selalu diisi dalam beg bimbit berwarna hitam. 

KJ Tonton Belanjawan 2021 Sambil Makan Popcorn

Tak dapat masuk dewan tak ada masalah. Gaya beberapa menteri yang mengikuti rapat pembentangan Belanjawan 2021 dari pejabat macam tengah menonton wayang!

Sambil tekun mendengar, sambil makan popcorn, begitu cara Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Khairy Jamaluddin mengikuti pembentangan Belanjawan 2021.

Korang yang di rumah, makan apa pula?

One Off RM500 Untuk Frontliners, Ada Yang Tak Puas Hati

Kerajaan mengumumkan Petugas barisan hadapan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan menerima pemberian tambahan secara one-off sebanyak RM500.

Pemberian itu sebagai tanda penghargaan kerajaan terhadap jasa anggota petugas barisan hadapan KKM dan dijangka memanfaatkan 100,000 petugas kesihatan.

Biar ia disambut baik, namun ada segelintir warganet yang mengatakan pemberian one off tersebut sebagai kurang setimpal dengan pengorbanan termasuk nyawa yang diberikan oleh para petugas KKM.

Kredit Foto: AWANI

Berita baik untuk ahli-ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja! Sebentar tadi Datuk Seri Tengku Zafrul bin Abdul Aziz mengatakan yang kerajaan telah membenarkan pengeluaran akaun 1 KWSP secara bersasar.

Oleh itu, mulai Januari tahun hadapan, korang boleh mula keluarkan wang KWSP sebanyak RM500 sebulan selama 12 bulan dengan jumlah keseluruhan sebanyak RM6,000.

Keputusan ini dibuat untuk membantu ahli-ahli KWSP yang kehilangan kerja dan pendapatan yang terjejas ekoran dari pandemik Covid-19.

Kerajaan menjangka, inisiatif ini dapat memanfaatkan seramai 600,000 ahli KWSP.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2021 di Bangunan Parlimen, hari ini.

Menerusi pembentangan hari ini, Bantuan Sara Hidup (BSH) menurutnya akan digantikan dengan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR). 

Antara senarai bantuan BPR adalah seperti berikut:

1. BPR: Isi rumah berpendapatan bulanan antara RM2,501-RM4,000 dan mempunyai seorang anak akan menerima bantuan RM800. 

Isi rumah yang mempunyai 2 orang anak atau lebih akan menerima RM1,200.

2. BPR: Isi rumah berpendapatan bulanan antara RM4,001-RM5,000 dan seorang anak akan menerima RM500. 

Isi rumah yang mempunyai dua orang anak atau lebih, RM750

3. BPR: Individu bujang berpendapatan RM2,500 ke bawah akan menerima RM350.

Pemberian BPR ini menurutnya dijangka akan memberi manfaat kepada 8.1 juta orang dengan peruntukan RM6.5 bilion berbanding 4.3 juta penerima dan peruntukan RM5 bilion di bawah BSH.

Sebelum ini kerajaan telah mengumumkan bahawa pas perjalanan tanpa had Prasarana RM30 untuk setiap bulan sepanjang pandemik ini.

Namun, menerusi pengumuman Belanjawan 2021 yang diberiikan oleh Menteri Kewangan sebentar tadi, ia akan diteruskan malah diperluaskan lagi ke Pulau Pinang & Kuantan.

Malah, bagi pelajar sekolah darjah 1 hiingga tingkatan 6 dan golongan OKU, pas tanpa had itu akan dikenakan dengan kadar RM 5 sahaja sebulan untuk tren dan komuter.

Dalam pada itu, bagi mereka yang membayar cukai pendapatan, had pelepasan cukai gaya hidup dinaikkan dari RM2,500 kepada RM3,000 bagi perbelanjaan berkaitan sukan termasuk bayaran penyertaan pertandingan sukan.

Sebentar tadi, dalam pembentangan belanjawan 2021, Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz telah bersetuju untuk meneruskan elaun kepada petugas barisan hadapan KKM sehingga pandemik tamat.

Tak cukup dengan itu, kerajaan juga akan memberikan bayaran one off sebanyak RM500 kepada frontliners sebagai tanda penghargaan terhadap petugas barisan hadapan.

Sementara itu, kerajaan juga telah memperuntukkan sebanyak 1 bilion untuk tahun hadapan bagi membendung gelombang ketiga Covid-19.

Untuk pengetahuan korang, seramai lebih 100,000 petugas barisan hadapan akan mendapat manfaat ini.

 

Melalui pembentangan Belanjawan 2021, Menteri Kewangan mengumumkan kerajaan bersetuju untuk menurunkan kadar cukai pendapatan bagi individu bermastautin.

Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz berkata, ia merupakan inisiatif meringankan beban rakyat dan sebanyak 1% penurunan diberikan bagi banjaran pendapatan bercukai RM50,001 hingga RM70,000.

Menurut beliau lagi, inisiatif ini dijangka akan memberi manfaat 1.4juta pembayar cukai yang terkesan dengan pandemik Covi1d-19 sekarang.

Menerusi pembentangan Belanjawan 2021, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengumumkan insentif Program Jaringan Prihatin.

Program ini akan memperuntukkan sebanyak RM1.5 bilion untuk mengurangkan beban kewangan golongan B40 mendapatkan kemudahan internet.

Beliau memaklumkan, bermula suku pertama suku 2021, lebih kurang 8 juta penerima akan menerima bantuan RM180 dalam bentuk kredit telekomunikasi bagi menanggung pembayaran pelan internet atau pembelian telefon baharu.

Selain itu, syarikat-syarikat telekomunikasi akan menyediakan manfaat RM1.5 bilion dalam bentuk data percuma

Dalam keadaan pandemik Covid-19 ini pihak kerajaan amat peka dengan keperluan rakyat terutamanya dalam penggunaan internet bagi menyelesaikan tugas dan urusan harian.

Dalam pembentangan Belanjawan 2021, Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz mengumunkan kadar caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diturunkan.

Sebagai inisiatif ketiga dalam mengurangkan beban rakyat, kadar caruman KWSP pekerja dikurangkan dari 11% kepada 9%.

Perlaksanaannya akan bermula pada Januari tahun hadapan selama 12 bulan. Kira-kira 9.3bilion ringgit pendapatan boleh guna meningkat.

Belanjawan 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, YB Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz, turut memperkenalkan Strategi 3 iaitu insentif untuk menjana dan mengekalkan pekerjaan.

Menerusi insentif ini, kerajaan memperuntukkan RM 3.7 bilion untuk perlaksaan Skim Jaminan Penjanaan Pekerjaan (JanaKerja) yang menyasarkan kepada 500,000 peluang pekerjaan baharu serta program peningkatan kemahiran dan latihan semula.

Selain itu, kerajaan turut memberi insentif sebanyak RM2 bilion sebagai inisiatif untuk menjalankan PenjanaKerjaya yang dijangka dapat menyediakan sebanyak 250,000 peluang pekerjaan.

Kerajaan turut memperkenalkan insentif kepada pekerja yang mempunyai gaji RM1,500 ke atas untuk dinaikkan kepada 40% daripada gaji bulanan mereka.

Disamping itu, insentif turut diberikan kepada majikan yang mengambil pekerja OKU, penganggur jangka panjang, ibu tunggal serta pekerja yang diberhentikan iaitu sebanyak 20% daripada gaji bulanan pekerja.

Belanjawan 2021 turut membentangkan sebanyak 40% insentif tambahan daripada gaji pekerja kepada majikan serta 20% kepada pekerja tempatan yang menggantikan pekerja asing dalam sektor pembinaan dan perladangan.

Seperti yang semua sedia maklum, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz telah membentangkan Belanjawan 2021 di Bangunan Parlimen, hari ini.

Menerusi pembentangan beliau pada hari ini, tidak dilupakan bantuan juga akan diberikan kepada golongan agamawan melalui insentif bayaran khas secara ‘one off’ sebanyak RM500 yang akan diberikan kepada golongan yang berkelayakan.

Antara golongan yang berkelayakan termasuklah para Imam, Bilal, Siak, Noja, Merbut, Guru Takmir dan Guru KAFA.

Pemberian bantuan khas ini dijangka dapat memberi manfaat kepada hampir 70,000 orang.

Bukan itu sahaja, bagi menghargai jasa para Guru Takmir yang seramai 4,000 orang yang bertungkus-lumus menjadi penggerak komuniti di peringkat kariah, kerajaan juga bersetuju untuk menaikkan kadar elaun Guru Takmir daripada RM800 kepada RM900 sebulan.

Segala perbelanjaan ini menelan peruntukan sebanyak RM1.4 bilion dalam pengukuhan hal ehwal Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber : GEMPAK. Lobak Merah

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Pengeluaran KWSP, One Off Kpd Frontliner, Ini Antara Senarai Bantuan Kepada Rakyat Yg Diumumkan Dalam Belanjawan 2021"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*