Kisah 5 Artis Malaysia Yang Dijangklti Vlrus C0vld-l9

Sudah lebih dari setahun dunia dilanda v1rus C0vld. Laporan yang diambil dari Kementerian Kesihatan Malaysia, menunjukkan bahawa negara kita telah mencatatkan jumlah kes C0vld  yang melebihi 200 ribu kes. V1rus ini akan menyer4ng sesiapa sahaja tanpa mengira status, bangsa, umur dan jantina.

Ramai juga selebriti tanahair yang juga terdedah dah telah disahkan positif C0vld. Namun mereka tidak pernah putus asa dan terus berjuang untuk melawan dan pulih dari v1rus ini.

Di sini kami ringkaskan antara 5 artis Malaysia yang pernah terkena jangk1tan positif C0vld. jom kita tengok!

Ashraf Muslim

via kopiplanet.com

Ashraf Muslim adalah salah seorang pelakon dalam drama ‘Demi’ yang telah berangkat ke Scotland pada 15 March 2020 dan pulang ke Malaysia pada 31 March 2020. Melalui satu perkongsian video di laman instagramnya, Ashraf mengesahkan yang dia telah dijangk1ti v1rus C0vld dan mendapat keputusan bahawa dia positif vi1rus tersebut pada 12 April 2020.

Selepas hampir sebulan diraw4t dan dikuar4ntin di Hospital Sungai Buloh, akhirnya dia dibenarkan pulang.

Pada mulanya, dia berasa begitu sed1h dan sangat seb4k namun dia redha dan menganggap ada hikmah disebalik apa yang terjadi.

Puteri Aishah

via Yahoo

Puteri Aishah juga adalah salah seorang pelakon1 dalam drama ‘Demi’ yang pulang dari Scotland pada 31 March 2020 yang juga positif C0vld setelah menjalani ujian saringan koronav1rus itu di salah sebuah pusat perubatan swasta di Cheras dan berita tersebut telah disahkan oleh pengurusnya sendiri, Iman Tang menerusi laman instagramnya pada 7 April 2020.

Selepas 2 minggu diraw4t dan dikuar4ntin di Hospital Sungai Buloh, akhirnya Puteri Aishah telah bebas dari wab4k C0vld dan dia dibenarkan pulang pada 18 April 2020.

Aliff Satar

via manismadu.com.my

Pelakon, pengacara dan penyanyi Aliff Satar telah mengesahkan dirinya positif C0vld pada 22 November 2020 melalui satu entri di laman instagram miliknya. Aliff telah mendapat keputusan tersebut selepas dua hari membuat persembahan di pentas separuh akhir Muzik-Muzik yang ke 35 yang berlangsung di Sri Pentas 2 Shah Alam. Justeru itu, ramai artis Malaysia yang turut terlibat dalam program tersebut turut sama menjalani ujian saringan C0vld sebagai langkah berjaga-jaga dan keputusan menunjukkan kesemua mereka yang lain adalah negatif.

Difahamkan selepas membuat persembahan tersebut, Aliff ke Melaka untuk menjalani penggambaran drama dan kemudiannya mendapat panggilan telefon dan diberitahu bahawa salah seorang ahli keluarganya telah positif C0vld. Aliff dengan segera melakukan ujian saringan dan keputusannya juga positif.

Aliff telah dirawat dan dikuarant1n di Hospital Besar Melaka selama 12 hari dan dibenarkan pulang pada 4 Disember 2020.

PU Riz

via beautifulnara.com

Pelakon, pendakwah bebas dan tunangan Neelofa, PU Riz telah disahkan positif C0vld selepas 3 hari mengalami dem4m panas. Dia telah menjalani ujian saringan C0vld di Pusat Perub4tan Universiti Malaya pada 5 April 2020 dan mendapat keputusan pada 6 April 2020.

Difahamkan, punca jangk11tan v1rus ini mungkin berlaku kerana lokasi kediaman PU Riz yang terletak berhadapan dengan Masjid Jamek Sri Petaling dan dia kerap mengerjakan solat di sana sebelum masjid tersebut juga telah ditutup kerana terdapat banyak kes Cov1d

PU Riz telah disahkan negatif dan bebas dari v1rus itu pada 18 April 2020 selepas beberapa hari diraw4t di Hospital Sungai Buloh.

Harris Annuar

via iluminasi.com

Pelakon Harris Annuar yang juga merupakan salah seorang sepupu Neelofa dilaporkan positif C0vld setelah pulang dari bercuti di Pulau Langkawi. Dia telah disahkan terkena jangk1tan v1rus C0vld setelah menjalani ujian saringan di sebuah klinik di Shah Alam pada 3 Januari 2021. Dia telah menjalani kuara3tin di rumah salah seorang rakannya yang juga positif sambil menunggu panggilan rasmi dari pihak KKM untuk menerima raw4tan dan tindakan selanjutnya.

Jadi inilah antara senarai 5 artis Malaysia yang telah disahkan terkena jangkit1an v1rus C0vld9. Sehingga ke hari ini kita masih belum menang untuk melawan v1rus ini.

Sama-samalah kita menjaga SOP dan menjaga kesihatan bagi menghapuskan rantaian v1irus C0vld. #kitajagakita

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://murai.my/2021/97918/5-artis-malaysia-yang-dijangkiti-virus-covid-19/

 

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Kisah 5 Artis Malaysia Yang Dijangklti Vlrus C0vld-l9"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*