“Doktor terpaksa pilih” – Tak Cukup Tempat, Pes4kit Kr0nik Tanpa Harapan Sembuh Tak Akan Dimasukkan Dalam ICU

Selepas ini, pesakiit kr0nik tanpa harapan untuk sembuh tak akan diletakkan ke dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital Kedah. Ini ekoran kekurangan katil yang berlaku di sana.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan Kedah Datuk Dr Mohd Hayati Othman, walaupun jumlah katil ICU sekarang masih mencukupi, pihak berkuasa bimbang jika mereka tak berjaya untuk memasukkan pesak1t kriitikal lain ke dalam ICU kerana ia sekarang dihuni oleh pes4kit cov1d-19, lapor NST.

Katanya lagi, pegawai perubatan yang bertugas terpaksa membuat penilaian sukar dan perlu memilih sama ada untuk memasukkan pes4kit kriitikal atau pesakiit cov1d-19 ke ICU.

Saya rasa serba salah tapi perkara ini perlu diberitahu. Beberapa doktor tak mempunyai pilihan tapi terpaksa memilih pesak1t yang perlu dimasukkan ke dalam ICU.

“Jika keadaan pesak1t terlalu kr0nik dan tiada harapan untuk sembuh, kami tak akan masukkan dia ke dalam ICU.

“Ini termasuk kes bukan cov1d-19. Doktor perlu menjalankan pemeriksaan yang menyeluruh untuk beberapa kes. Bagaimanapun kami akan cuba yang terbaik untuk merawat mereka sehingga sembuh dan stabil.”

Untuk pengetahuan korang, Kedah telah merekodkan kes tertinggi setakat ini dengan 455 kes semalam dan wad ICU di sana telah pun mencecah sehingga 92% kapasiti.

Dr Mohd Hayati turut meminta orang ramai untuk terus mematuhi SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan agar dapat mengekang penyebaran viirus cov1d-19.

Kita perlu ingat yang hospital bukan sahaja merawat pesak1t cov1d-19 tapi juga pes4kit yang mengalami kencing manis dan penyakit-penyakit lain yang memerlukan rawatan dan pembedahan. Ada juga pes4kit yang perlu dirawat di ICU dahulu selepas pembed4han.”

Moga semuanya dipermudahkan…

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Lobak Merah

Apa komen anda?

Be the first to comment on "“Doktor terpaksa pilih” – Tak Cukup Tempat, Pes4kit Kr0nik Tanpa Harapan Sembuh Tak Akan Dimasukkan Dalam ICU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*