Jen4zah Amir Selamat Dikebvmi Di Melaka, Ini Yg Berlaku Semasa Pengebvmian Buat Ramai Tak Sangka

JEN4ZAH seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, dipercayai menjadi m4ngsa d3ra selamat dikebvmikan di Jasin, Melaka, tengah hari Isnin.

“Alhamdulillah Zubaidi Amir Qusyairi telah selamat dikebvmikan di Jasin, Melaka,” demikian kata salah seorang ahli keluarga angkat Allahy4rham menerusi laman Instagramnya, tuhfahnazira.

“Babai adik,” ujar Tuhfah Nazira menerusi aplikasi story di Instagram berserta emoji berbentuk hati dan lambai tangan.

Allahy4rham Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek atau lebih mesra dengan panggilan Amir, selamat dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Padang Lebar, Simpang Bekoh di Jasin.

Dilaporkan, jen4zah yang dituntut pada pagi Isnin oleh waris keluarga ibu kandungnya di Jabatan Perubatan Forens1k Hospital Melaka telah dibawa ke Madrasah As Syakirin di Simpang Bekoh untuk dimandikan dan disolatkan sebelum dikebvmikan di tanah perkvburan berkenaan.

Tanah Perkvburan Islam Padang Lebar dekat Padang Bekoh. foto Bernama

Keluarga angkat Allahy4rham dihujani ucapan takziah daripada netizen termasuk mereka yang mengenali keluarga itu.

“Alhamdulillah… prosesnya sangat mudah diiringi angin, sejuk, tenang. Anak syurga. Amin,” kata seorang pengikut Tuhfah Nazira.

Terdahulu, Tuhfah Nazira memaklumkan bahawa keluarganya berharap agar jen4zah dapat dikebum1kan di Selangor, namun reda dengan keputusan waris untuk mengebvmikan arw4h di Melaka.

Wanita itu turut berharap agar semua pihak mendoakan ibunya, Norlida Abu Hassan agar diberikan kekuatan apabila jen4zah diputuskan dikebvmikan di Melaka, bukan di Rawang, Selangor sebagaimana yang dihajati.

Luahan salah seorang ahli keluarga angkat arw4h di Instagram.

“Doakan umi kuat dengan keputusan di Melaka. Kami sekeluarga tiada hak dan kuasa apa-apa, kami sekeluarga berharap pada kuasa Allah saja.

“Apa yang kami boleh buat melainkan dengan pujuk rayu kepada pihak sana,” katanya yang memaklumkan bahawa pihaknya telah berusaha untuk mendapatkan keizinan daripada waris agar jenaz4h dikebvmikan Selangor.

“Kami mungkin kalah dengan mereka tentang itu, tetapi kami menang di hati Amir dan semua. Allahuakhbar,” tambahnya.

Untuk rekod, keluarga Tuhfah Nazira yang menetap di Rawang memelihara Amir selama enam tahun sebelum menyerahkan kanak-kanak tersebut kepada ibu kandungnya yang menetap di Melaka, pada Oktober lalu, selepas wanita berkenaan mahu mengambil semula anak lelakinya itu.

Ibu angkat arw4h, Norlida Abu Hassan, 50, (depan, tiga kanan) memeluk erat bantal bvsuk milik kanak-kanak itu ketika hadir pada majlis pengebvmian. foto Bernama

Terdahulu, dilaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun men1nggal dunia selepas dipercayai did3ra ibu kandung dan bapa tirinya, petang Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, kanak-kanak malang itu did4kwa lem4s di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya.

Berdasarkan hasil bed4h s1asat, polis mendedahkan terdapat lvka kecil baharu sebesar tiga sentimeter di bahagian belakang kepala kanak-kanak yang meninggal dunia dipercayai did3ra selain leb4m dan kes4n kec3deraan pada anggota badan m4angsa.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Jabatan S1asatan Jen4yah Melaka Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman pada Ahad, hasil bed4h s1asat yang dijalankan ke atas mangsa selama kira-kira 11 jam.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Tube Viral

Sumber: mStar

Apa komen anda?

Be the first to comment on "Jen4zah Amir Selamat Dikebvmi Di Melaka, Ini Yg Berlaku Semasa Pengebvmian Buat Ramai Tak Sangka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*